2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a négy évtizede nyomtalanul eltűnt, gyilkossággal gyanúsított angol lord özvegye

2017. szeptember 28. 13:24 MTI

Elhunyt Lady Veronica Lucan, a több mint négy évtizede nyomtalanul eltűnt, gyilkossággal gyanúsított Lord Lucan özvegye. Az angol lord ügye a brit kriminalisztika újkori történetének egyik legnagyobb, máig megoldatlan rejtélye.

Lady Lucan - leánykori nevén Veronica Duncan - holttestét a család otthonában, az előkelő londoni Belgravia kerület egyik villájában találta meg a rendőrség. A Scotland Yard szerdai bejelentése szerint a 80 esztendős korában elhunyt özvegy halálával kapcsolatban nem merül fel idegenkezűség gyanúja. Férje, Lucan grófja - polgári nevén John Bingham - 1974-ben tűnt el, közvetlenül azután, hogy a család által alkalmazott gyermekfelvigyázót, Sandra Rivettet Lucanék londoni otthonában agyonverték.

Lord Lucan a gyilkosság éjszakáján egy bérelt autóval először egyik barátja dél-angliai házához, majd a közeli Newhaven kikötőjébe hajtott. Itt már csak a kocsit találták meg a nyomában járó rendőrök, akik az autó belső terében rengeteg vért is felfedeztek. Binghamet azóta senki nem látta - legalábbis hivatalosan. Felesége nem sokkal később - korabeli brit sajtóbeszámolók szerint - azt mondta, hogy eltűnése előtt férje beismerte neki felelősségét Sandra Rivett haláláért, de a tragédiát balesetnek tulajdonította. Lady Lucan szerint férje Newhavenben felszállt egy kompra, majd a tengerbe vetette magát.

Ezt a sztorit azonban sokan nem hitték és ma sem hiszik el. Az annak idején rendkívüli feltűnést keltő eset óta a lordot Franciaországtól Mozambikon, Dél-Afrikán és Indián át Ausztráliáig számtalan alkalommal vélték látni, ám hivatalosan soha nem sikerült bizonyítani, hogy valóban róla van szó.

Az Agatha Christie tollára kívánkozó történet jogi értelemben tavaly véget ért, miután a londoni felsőbíróság végzésére kiállították Lord Lucan halotti bizonyítványát. Ez lehetővé tette, hogy Lucan fia, George Bingham több mint négy évtized után örökölhesse a családi címet. A londoni felsőbíróság végzése sem vetett véget azonban a brit közbeszédben és a sajtóban máig rendszeresen felbukkanó találgatásoknak arról, hogy mi lett az egykor extravagáns életstílusáról közismert, elegáns angol lord sorsa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár