2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évtizedekig nőnek hitték a kasztrált énekes múmiáját

2017. október 4. 12:06 MTI

Kiderült a szentpétervári Ermitázs múzeumban őrzött egyik múmiáról, hogy nem énekesnő volt, mint ahogyan korábban vélték, hanem kasztrált férfi. Az ókori Egyiptomban nagyon ritka volt a kasztrálás - közölték kedden szakértők az újabb vizsgálatok után.

„Nagyon meglepett bennünket, hogy a férfit kasztrálták. Ez egyáltalán nem volt bevett szokás Egyiptomban. Ez egyedülálló” - hangsúlyozta Andrej Bolsakov, a híres szentpétervári múzeum keleti főosztályának vezetője a felfedezésről tartott sajtótájékoztatón.

Az Ermitázsnak 1929 óta van nyolc egyiptomi múmiából álló gyűjteménye, kettőnek a szarkofágja időszámításuk előtt 725-525-ből származik. Az egyikben egy férfi, a fáraó kapuőreinek főnöke, a másikban az eddig az Amon-Ré templom énekesnőjének tartott személy nyugszik.

A múzeum kedden ismertette az időszámításunk előtti első évezredben élő, énekesnőnek hitt múmia komputertomográfiás (CT) vizsgálatának eredményeit. Az egyik szentpétervári kórház közreműködésével elvégzett vizsgálatok feltárták, hogy nem nőről volt szó, hanem egy 35 és 40 év közötti, 1 méter 60 centi magas férfiről, akit vagy a halála után, vagy még életében kiheréltek.

„A bepólyált múmiák hasonlítanak egymásra, és gyakran összetévesztik őket” - mondta Bolsakov. A CT-vizsgálat nagyon fontos, mivel más, egyébként tisztázhatatlan részleteket sikerül vele feltárni, például a személy korát vagy az egészségi állapotát - tette hozzá. „A férfi ízületi betegségekben szenvedett, de nagyon jó fogai voltak, egyetlen lyukas foga sem volt” - tette hozzá Vjacseszlav Ratnyikov, a vizsgálatban részt vevő 122. számú kórház orvosa.

Az 1764-ben alapított Ermitázs több mint 60 ezer kiállított tárgyával és a raktárakban őrzött több közel 3 millió tárggyal a világ legnagyobb múzeuma.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár