2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Másfél millió dollárt fizettek Einstein borravaló helyett lefirkantott mondataiért

2017. október 25. 12:19 MTI

Albert Einstein a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása 1,56 millió dollárért kelt el kedden egy jeruzsálemi árverésen, a két rövid mondatból álló kézirat értékét 5 és 8 ezer dollár között becsülték – jelentette be a jeruzsálemi Winner’s aukciósház. A vásárlóról csupán annyit közöltek, hogy egy európai telefonos licitáló, aki meg kívánja őrizni névtelenségét.

A feljegyzést 95 éve, 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt. A boldogság titkáról szóló eszmefutatás röviddel az után készült, hogy Einsteint a Nobel-díj bizottság arról tájékoztatta, neki ítélték oda a fizikai Nobel-díjat, és a tudós népszerűsége már a tudományos körökön túl is egyre nőtt. A küldönc a tokiói Imperial Hotelben lakó Einsteinnek egy üzenetet hozott. Azt nem tudni, hogy nem fogadott el borravalót, vagy Einsteinnek nem volt aprópénze, de a fizikus nem hagyta őt üres kézzel távozni, és két kis rövid üzenetet vetett németül papírra – mondta el korábban az eladó, a küldönc egy rokona.

Az egyik papíron az állt, hogy „a nyugodt, szerény élet több örömet hoz, mint az állandó izgalommal járó siker hajszolása”. A másikon az olvasható: „ahol akarat van, ott út is van”. Einstein azzal adta át a papírcetliket a küldöncnek, hogy a kézirat „többet fog érni, mint egy normál borravaló” – közölte Gal Wiener az aukcióház elnök-vezérigazgatója. Wiener elmondta, hogy a licit kétezer dollárról indult, és gyorsan szárnyalt, de így is 25 percig tartott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár