2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végre mindenki számára szabadon hozzáférhető lesz a Guenzburg-gyűjtemény

2017. november 8. 17:41 MTI

Az izraeli és az orosz állami könyvtárak megállapodtak kedden, hogy Izrael az interneten nyilvánossá teszi a sok ezer régi héber könyvet és dokumentumot tartalmazó Guenzburg-gyűjteményt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Az értékek nyilvánossá tételével pontot tesznek a majdnem kétezer kéziratot és 14 ezer könyvet, köztük több középkori művet tartalmazó kollekció tulajdonjoga miatti százéves vitájára.

Amikor több mint száz évvel ezelőtt elhunyt David Guenzburg zsidó származású orosz báró, akkor a vallási, tudományos és művészeti tárgyú írásokat is őrző, a család három generációja által összegyűjtött könyvek és kéziratok a világ egyik legnagyobb és legfontosabb magángyűjteményének számítottak. A cionista szövetség 1917-ben Guenzburg özvegyétől megvásárolta a kollekciót, hogy Izraelbe szállítsák és ott az új izraeli nemzeti könyvtár egyik alapköve legyen, de az első világháború megakadályozta az értékek külföldre vitelét.

Az orosz forradalom után a hatóságok kisajátították a gyűjteményt és a Moszkvai Állami Könyvtárban helyezték el, ahol a mai napig őrzik.

A megállapodás szerint az orosz könyvtár nagy felbontású digitális felvételeket készít a gyűjtemény darabjairól, a fotókat pedig átadják az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak, amely a Ktiv nevű honlapon mindenki számára elérhetővé teszi őket. A keddi egyezmény a Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti megállapodás nyomán született meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár