2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tutanhamon korábban még sosem látott aranyrelikviáit csodálhatjuk meg Egyiptomban

2017. november 17. 10:01 MTI

Tutanhamon fáraó híres sírboltjából származó, korábban sohasem látott aranydíszeket mutat be egy kiállítás a kairói Egyiptomi Múzeumban. A mintegy 60 aranykincset a fáraó sírkamrájában találták 1922-ben.

A különleges kincseket felfedezésük óta egyáltalán nem láthatta még a nagyközönség, a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték őket csaknem száz éven át - mondta el Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter a kiállítás megnyitóján.

A nagyjából időszámításunk előtt 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg. Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét. Nem volt azonban idejük a felfedezések összehasonlító elemzésére.

„Különösen igaz ez számos pompásan díszített aranylemezre és bőrrátétre, amelyeket az előkamra és a kincstár padlóján szétszórva találtak, az uralkodói szekerek közelében” - mondta el Christian Eckmann német szakértő. A szakértő szerint a rátétek helyzetéből arra lehet következtetni, hogy a szekerekhez és a lószerszámokhoz tartoztak, tegezek, szemellenzők és szekérterítők részei lehettek.

Eckmann szerint a műtárgyak bizonyítják a társadalmi és kulturális kapcsolatok hálózatát, amely Földközi-tenger keleti térségét jellemezte az ókorban. Egyesek hagyományos egyiptomi motívumokat, mások az időszámítás előtti második évezredben a térségben elterjedt mintákat ábrázolnak. A különleges kincseket a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték 95 éven át anélkül, hogy restaurálták volna vagy tudományos vizsgálatnak vetették volna alá. Sajnos nagyon rossz állapotban voltak, amikor 2014-ben elkezdtek foglalkozni velük - emelte ki a kutató.

Tutanhamon több mint 3000 éve uralkodott Egyiptomban: kilenc évesen került a trónra és alig 19 évesen halt meg. A sírbolt felfedezése tette Egyiptom leghíresebb fáraójává az egyébként kevéssé ismert uralkodót és növelte az ország ókori civilizációja iránti érdeklődést.

Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter nyitotta meg a kiállítást a fennállása 115. évfordulóját ünneplő Egyiptomi Múzeumban. A tárlat december végéig lesz látható, ezután a kincseket a Tutanhamon gyűjtemény részeként állítják ki a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár