2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Papa Doc és Baby Doc” – a helyi vudu vallásra is támaszkodott a haiti diktátordinasztia

2018. február 7. 08:31 MTI

32 éve, 1986. február 7-én ért véget Haitin a Duvalier-dinasztia huszonnyolc évig tartó uralma, a nyomorba taszított országban kirobbant tüntetések elől Jean-Claude Duvalier elnök-diktátor Franciaországba menekült.

A dinasztiaalapító Francois Duvalier 1907. április 17-én született Port-au-Prince-ben. Bár akkoriban a haiti gyerekek 90 százaléka nem részesült semmilyen oktatásban, ő békebíróként dolgozó apja révén tanulhatott. Az orvosi egyetem elvégzése után egy évig Amerikában is képezte magát, hazatérve kórházban dolgozott, amerikai támogatással a trópusi betegségek gyógyításának módjait kutatta, próbálta terjedésüket fékezni. Szegény betegeitől kapta a „Papa Doc” becenevet, amelyet uralomra jutása után hivatalosan is használt. 1946-ban a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat főigazgatója, 1949-ben közegészségügyi és munkaügyi miniszter lett.

Amikor 1950-ben a demokratikusan megválasztott Dumarsais Estimé elnököt megbuktatta a hadsereg, Duvalier visszatért a gyógyításhoz, és ellenzéki mozgalom szervezésébe kezdett. A mulatt elittel szemben az elnyomott fekete többség jogait hangoztatta, amiért 1954-től bujkálnia kellett. A katonák uralmának bukása után, 1957. szeptember 22-én őt választották meg az ország elnökének. Kormányzását a hadsereg létszámának növelésével kezdte, és létrehozta saját titkosrendőrségét is. A rettegett Tonton Macoute (mumusok) kegyetlenül leszámolt az elnök valós és vélt ellenségeivel, aki ellenállt, azt a hírhedt Fort Mortba (a halál erődje) zárták. Duvalier hatalmának megszilárdítására használta a helyi vudu vallást is, amelyet minden eszközzel terjesztett, vudu-papként ő maga is foglalkozott varázslással. Az országban működő nagyvállalatokat teljesen kifosztotta, a kormányzati pénzeket ellopta, mindent áthatott a korrupció.

1959-ben szívrohamot kapott, és egy időre kómába esett, lábadozása alatt jobbkeze, Clément Barbot helyettesítette. Felépülése után másfél évre rács mögé csukatta szárnysegédjét, aki kiszabadulva megkísérelte a diktátor gyerekeinek elrablását, hogy lemondásra kényszerítse az elnököt. A terv kudarcot vallott, Barbot-t elfogták és kivégezték. A hajsza alatt a vudu papok azt állították, hogy a merénylő fekete kutyává változva menekül, ezért Duvalier elrendelte az ország minden fekete kutyájának leölését. Duvalier elcsalta az 1961-es elnökválasztást, ezért az Egyesült Államok beszüntette a segélyeket, a katolikus papság zaklatása miatt a Vatikán kiközösítette. „Papa Doc” a diplomáciai elszigeteltség és a lakosság egyre rémisztőbb nyomora ellenére 1964-ben örökös elnökké tette meg magát. 1967-től egyre többen próbálkoztak uralmának megdöntésével, de nem jártak sikerrel, a diktátor végül 1971. április 22-én szívroham következtében halt meg.

A hatalmat „élethossziglani elnökként” egyetlen fia, Jean-Claude Duvalier vette át, aki tizenkilenc évesen a világ legfiatalabb államfője lett. „Baby Doc” szabadon bocsátott néhány politikai foglyot, lazított a sajtócenzúrán, és amerikai nyomásra néhány költségvetési reformot is bevezetett, ezután az Egyesült Államok újraindította a költségvetés 70 százalékát kitevő segélyezést. Érdemi változás azonban nem történt: az ifjabb Duvalier sem tűrte az ellenzéki megmozdulásokat, a névleg feloszlatott, de tovább működő Tonton Macoute rettegésben tartotta a mérhetetlen szegénységben élő lakosságot. „Baby Doc” több száz millió dolláros vagyona nagyrészt az elnöki dohánymonopóliumból származott, és míg ő a pénz elköltésével volt elfoglalva, addig anyjára bízta az adminisztratív államügyeket. 1980-ban egy dúsgazdag mulatt nőt vett feleségül, ami széles körben visszatetszést keltett, mert a lakosság többsége úgy érezte, szakított apja elitellenes politikájával. Ráadásul a közpénzből finanszírozott esküvő hárommillió dollárba került, miközben a nyomorba döntött országban rohamosan terjedt az AIDS, a sertéspestis miatt tömegével kellett levágni az állatokat.

A rezsim elleni széles körű tiltakozások azután kezdődtek, hogy II. János Pál pápa 1983 márciusi látogatása során nyíltan elítélte a diktatúrát. A tömeges zavargások 1985-től váltak rendszeressé. „Baby Doc” először csökkentette az élelmiszerárakat, átalakította a kormányt, de ez csak olaj volt a tűzre. 1986 januárjára szinte minden város utcáit elözönlötte a tüntető tömeg, mire szükségállapotot hirdetett. A diktátor csak amerikai nyomásra volt hajlandó távozni, feleségével és gyerekeivel 1986. február 7-én Párizsba repült.

Franciaországban tovább élte fényűző életét, de menedékjogot nem kapott. Számláit befagyasztották, s miután 1993-ban elvált feleségétől, vagyonának nagy részét elvesztette. Haitin időközben puccs puccsot követett, a lakosság még nagyobb nyomorba süllyedt, a Duvalier család emlékét megszépítette az idő. „Baby Doc” 2011-ben, egy évvel a pusztító haiti földrengés után váratlanul hazatért, állítása szerint azért, hogy kinyilvánítsa szolidaritását nemzetével. Haitin azonnal vádat emeltek ellene a többi között korrupció, emberiesség elleni bűncselekmények, emberrablás, testi és lelki kínzás, polgári és politikai jogok megsértése miatt. Jean-Claude Duvalier mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, sőt kijelentette, hogy uralmának tizenöt éve alatt az emberek viszonylag jól éltek, a történtekért nem érzett felelősséget. Ítélet nem született, mert az egykori diktátor 2014. október 4-én szívroham következtében meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ifjabb Duvalier az országba való visszatérése idejénFrancois Duvalier
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár