2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nő, aki egy halottaskocsiban pipázgatva járta körbe Québec városát

2021. április 23. 18:05 Múlt-kor

Egy korabeli amerikai újságcikk tanúsága szerint 1871-ben egy québeci nő egy szép napon azért bérelt ki egy halottashintót, hogy abban fekve – és pipázgatva – tegyen egy kört a városban, és szemlélje, ahogy a lakók élik mindennapi életüket.

A 19. században a gyász sajátos etikettje és külsőségei talán minden korábbinál kiterjedtebbé váltak, és igen jelentős helyet foglaltak el az emberek – különösen a nők – életében.

Az angolszász kultúrkörben ez részben betudható Viktória brit királynő hosszú uralkodásának, amelyre férje, Albert herceg igen korai, 1861-es halála meglehetősen rányomta bélyegét: az uralkodónő ezt követően csak feketében mutatkozott nyilvánosan.

A világ más tájaira is kiterjedt azonban a halállal és a gyásszal való mélységesebb viszony, ami számos tényezőnek betudható – az Egyesült Államokban az 1860-as évek polgárháborúja, Európa-szerte pedig a forradalmak, háborúk és – legfőképpen – pusztító járványok sorozata: a 19. század előbb a tuberkulózis, majd a kolera és az egyre erősödő influenzajárványok évszázada is volt, a járványok terjedését pedig csak elősegítette az ipari forradalom által előidézett városiasodás, amely minden korábbinál kiterjedtebb nyomornegyedeket hozott létre.

Mindenesetre talán éppen a gyász fokozott jelenléte a mindennapokban volt az a tényező, amely miatt a titokzatos asszony úgy döntött, hogy kipróbálja, milyen a koporsóba helyezett – módosabb hátterű – halottak utolsó útja.

Sajnos meglehetősen kevés pontos információ maradt fenn az esetről. Egy széles körben elterjedt illusztráción kívül mindössze a rövid újsághír az, ami az ismeretlen asszony tettét halhatatlanná tette:

„Azon tűnődünk: mit tesznek legközelebb a nők, hogy feltűnjenek! Egy nőszemély Québecben a minap rettenetes tréfát űzött, a Halállal gúnyolódva annak tulajdon birodalmában azáltal, hogy befeküdt egy halottaskocsiba, és pipázott, mialatt a temetési fogat az utcán hajtott. Ha e mutatvány [itt] az Egyesült Államokban történt volna, északi szomszédaink igen erős kritikák tárgyává tették volna.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy, a képen lévőhöz hasonló 19. századi halottaskocsiAz eredeti rövidhír

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár