2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képeken a délvidéki megszállás kerékpáros honvédei

2023. április 11. 08:22 Dr. Tósoky Balázs

Elemér nagyapámtól húsz évvel ezelőtt kaptam meg a bátyja, Tósoky Károly második világháborús fotóalbumát. A fiatalabb testvér, mint zászlós, a keleti fronton haditudósítóként szolgált. Károly pedig – aki 1914-ben született és önkéntes éveinek letöltése után tiszti vizsgát tett – hadapród őrmesterként vehetett részt a felvidéki bevonulásban, Erdély 1940. évi visszacsatolásában, majd zászlósként 1941-ben a Délvidék visszafoglalásában. 1942. november 1-jével avatták tényleges állományú hadnaggyá, végigharcolta a világháborút. Károly sokat és örömmel fényképezett, fontos eseményeket és egyszerű hétköznapokat egyaránt megörökített. Ez magyarázhatja a különösebb kommentár nélküli fényképeit a délvidéki hadműveletekről. A fotóalbum a családi emlékek mellett fontos dokumentum is, hiszen a képek, bejegyzések tanúsága szerint Károly a Damjanich János 16. kerékpáros zászlóalj kötelékében már a hivatalos 1941. április 11-ei magyar hadüzenet és a hadműveletek előtt öt nappal, 1941. április 7-étől kezdődően bevetésen, majd két nappal később már háborús területen volt. 

honvédek
Honvédek tüzelőállásban a Schneider-tanyán (magántulajdon)

Parancs a megszállásra

A Délvidék visszatérésének körülményei jól ismertek. 1940. december 12-én a Magyar Királyság és a Jugoszláv Királyság közötti örökbarátsági szerződés ügye nem várt fordulatot vett: hiába ígérte meg Pál régensherceg 1941 márciusában Hitlernek a háromhatalmi egyezményhez történő csatlakozást, és írta alá ezt az okmányt március 25-én a jugoszláv kormány két képviselője, a váratlan belgrádi március 27-ei népfelkelés elsöpörte a kormányt, Péter trónörökös vezetésével pedig elzárkóztak a csatlakozástól.

Hitler úgy érezte, ez a lépés nagy tervét, a Szovjetunió megtámadását veszélyezteti, ezért haladéktalanul: le akarta rohanni Jugoszláviát, amibe pedig más államokat, köztük Magyarországot is be akarta vonni. Sztójay Döme a német ultimátumról 1941. március 28-án tájékoztatta Horthy Miklós kormányzót és a minisztertanácsot, eszerint Hitler a fegyveres rendezésben a Magyar Királyi Honvédséggel is számolt, amiért cserébe a Bácskát és a Bánátot ígérte.

A magyar és a német katonai vezetés eközben már egyeztette is a konkrét teendőket, a politikai döntéshozataltól függetlenül. A magyar minisztertanács a repülőterek használatát és a német csapatok átvonulását engedte volna csak meg, a magyar honvédség intervenciójáról később akart csak dönteni (ha időközben összeomlik a Jugoszláv Királyság, már nem kötötte volna a magyar felet az örökbarátsági szerződés). Teleki Pál miniszterelnök magát felelősnek tartva a budavári Sándor-palotában 1941. április 3-án öngyilkos lett, Hitler Németországa három nappal később támadást indított Jugoszlávia ellen.

A jugoszláv repülők április 6-án és 7-én bombázták Szegedet és más magyar városokat is. A tengelyhatalmak 1941. április 10-én létrehozták a Független Horvát Államot, a magyar támadásnak tehát a Jugoszláv Királyság eltűntével, mint jogtechnikai megoldással, nem volt többé akadálya. A magyar hadműveletek a Délvidéken hivatalosan 1941. április 11-én kezdődtek meg.  „Április 10-én kikiáltották az önálló horvát államot […] Csak ezután adtam ki a parancsot csapatainknak a Bácska megszállására” – emlékezett vissza ezekre a napokra a volt kormányzó.

A magyar vezérkar a Belgrád felé haladó német csapatokat támogatására kénytelen volt a Duna-Tisza közén megindítani a támadást, amelyben a Gorondy–Novák Elemér vezette magyar 3. hadsereg és a Dálnoki Miklós Béla vezette Gyorshadtest vett részt, mindössze néhány nap alatt kellett elfoglalniuk a Délvidéket, a Duna–Dráva vonalig eljutva.

Károly és a Damjanich János 16. kerékpáros zászlóalj a Gyorshadtesthez tartozó és a dálnoki Veress Lajos vezérőrnagy parancsnoksága alatt álló 2. kecskeméti lovasdandár kötelékében szintén útnak indult. (Károly és testvérei a kecskeméti gr. Tisza István Reálgimnázium tanulói voltak).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Tósoky Károly hadnagy 1942-ben (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívuma D-I-54/97329/57)A 16. honvéd kerékpáros zászlóalj délvidéki útja Tósoky Károly kézzel rajzolt térképén (magántulajdon)A szegedi vasúti raktár az 1941. április 7-ei bombatámadás után (magántulajdon)Szeged bombázásakor lelőtt szerb repülőgép roncsa (magántulajdon)Szerb repülős százados holtteste (magántulajdon)Honvédek a határátlépés előtt (magántulajdon)Szerb őrház tűzérségi támadás után (magántulajdon)Terepviszonyok (magántulajdon)Bácstopolya a bevonuláskor (magántulajdon)Szerb foglyok (magántulajdon)Belövést kapott iskola Szőregen (magántulajdon)Szerb „kiserőd” (magántulajdon)10,5 cm-es (Göring) 37 M könnyűtarack vontatása (magántulajdon)Tósoky Károly szakasza (magántulajdon)Civilek átszállítása a Dunán (magántulajdon)Álcázott szerb erőd (magántulajdon)Temerini „vendéglátók” (magántulajdon)Díszszemle Temerinben (magántulajdon)Népviseletbe öltözött kislányok Temerinben (magántulajdon)Kerékpáros járőrverseny (magántulajdon)A járőrversenyen győztes raj (magántulajdon)Az újvidéki báni palota (magántulajdon)Újvidék környékén felrobbantott híd (magántulajdon)Az újvidéki hangár német légitámadás után (magántulajdon)39 M Csaba felderítő páncélgépkocsi (magántulajdon)38 M Toldi könnyűharckocsi (magántulajdon)Tábori szakácsok Kisnaményban (magántulajdon)38 M Botond terepjáró tehergépkocsi (magántulajdon)Átkelés a Tiszán (magántulajdon)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár