2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világsztárok és a magyar jazz krémje is fellép a paloznaki Jazzpikniken

2023. április 12. 19:05

Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél a Jazzpiknik Nagyszínpadán, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a várva várt Level 42 lép fel a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválján. A kisebb színpadokon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat. Az idei fesztivál missziója az eddigi támogatások viszonzása – a szervezők idén az extra látványműsor helyett minden eddiginél több alapítványi támogatást tesznek lehetővé a fesztivál bevételének egy részével.

Jazzpiknik
Fotó: Paloznaki Jazzpiknik / Chripkó Lili

Akik sosem adják fel

A 2023-as Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja augusztus 3-án. West karrierje egészen fiatalon kezdődött Phoenixben, a zenei alapokat édesapjától tanulta meg ritmusgitáron. Rendkívüli tehetségével hamar a legnagyobbak mellett gitározott, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Dave Stewart (Eurythmics), vagy Prince, akik elismerően nyilatkoztak a fiatal, extravagáns zenészről. Dave Stewart „a női Lenny Kravitz”-ként emlegette.

A nyitóestén egy visszatérő legenda is színpadra lép Rick Astley személyében. Alighanem mindenki emlékszik a Never Gonna Give You Up című slágerre és előadójára, akiért lányok (és anyák) milliói rajongtak. A nyolcvanas évek életérzésének elválaszthatatlan részét képezte ez a dal. Két évtizeddel azután, hogy először berobbant a zenei világba, ismét visszatért: a 2000-es években válogatás-albumokkal jelentkezett, 2016-ban UK Top 1 helyezést ért el a születésnapját ünneplő 50 című albuma, 2018-ban pedig új albumot adott ki Beautiful Life címmel, melyen a dalokat egytől egyig maga írta, hangszerelte és játszotta fel. 2019-ben aztán Best of Me címmel válogatást adott ki, és ugyanebben az évben a Paloznaki Jazzpiknik közönsége fergeteges koncertet kapott az örök sztár megújult stílusából. Rick Astley augusztus 3-án, csütörtökön visszatér a domboldalra, hogy legnagyobb slágerei mellett kifinomult soul hangzásával varázsolja el a piknikezőket.

Augusztus 4-én az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation lép színpadra. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek. ’97-es debütáló albumuk, a Sounds from the Thievery Hi-Fi az elektronikus zene egyfajta újradefiniálásaként született meg, és úttörő jellege hamar világszerte ismert lett. Hangzásuk spektruma az évek előrehaladtával csak nőtt és nőtt, ennek lenyomatait nyomon követhetjük terjedelmes diszkográfiájukban – az elmúlt több mint húsz évben tíz stúdióalbumot hoztak ki.

A péntek este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével folytatódik. 2011-ben három svéd fiatal zenész (Jonah Nilsson – ének, billentyű, Henrik Linder – basszusgitár, Aron Mallergardh – dob) robbant be a zenei világba, amikor feltöltötték a Youtube-ra sajátos Lady Gaga feldolgozásukat. Az akkor még Stockholmban, a Királyi Zeneakadémián zenei tanulmányokat folytató fiatalok váratlan sikersorozatot indítottak, videójuk hatalmas nézettségi számokat hozott világszerte a zenei piacon – olyan legendák nyilatkoztak róluk elismerően, mint Stevie Wonder, vagy Quincy Jones. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapú sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít, 2014 óta saját albumokat is megjelentetnek.

Augusztus 5-én, szombaton a Jazzpikniken ad koncertet az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. A hetvenes évek brit fúziós jazz-funk világából kinőtt Incognito két kitűnő zenész, Paul „Tubbs” Williams és Jean-Paul „Bluey” Maunick stúdióprojektjének indult. A nyolcvanas években az Incognito már ismert formáció volt, a valódi áttörés azonban 1990 után következett, amikor Gilles Peterson kiadójához, a Talkin' Loud-hoz szerződtek. ’91-ben hatalmas népszerűségre és nemzetközi hírnévre tett szert Ronnie Laws Always There című dalának feldolgozása, melyben Jocely Brown vokalistával működtek együtt, a dal a 6. helyen szerepelt a brit ranglistán. ’92-ben jelent meg Don’t You Worry ’bout a Thing című daluk, amely szintén óriási sikert ért el, egyből sláger lett és a brit slágerlistán 19. helyen szerepelt. Az időről időre újjáalakuló együttesben fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az Incognito nem veszített régi fényéből: táncos, laza, mégis vibráló, lüktető dallamok jellemzik a nagyszerű koncertprodukciót.

A szombati záróeste a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 táncoltatja meg a Paloznaki Jazzpiknik közönségét. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, amelyért milliók rajongtak. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over gigaslágerek. A zenekar 1979-ben alakult, fennállásuk első öt évében számos slágerükkel váltak ismertté, de a világhírt az 1985 végén kiadott World Machine hozta meg, ami dupla platinalemez lett. Ezt követte a Running in Family (1987) és a Staring at the Sun (1988), pályájuk csúcsát pedig az a ’87-es világkörüli turnéjuk jelentette, ami után a Gould testvérek kiléptek a csapatból. Mark King is egyre többet vendégszerepelt különböző előadók lemezein, így 1993-tól 2006-ig szüneteltette zenekarát. 2006-ban a Level 42 ismét összeállt, ekkor adták ki Retroglide című stúdióalbumukat. Négy évvel később a zenekar egy különleges, Living It Up elnevezésű turnéval ünnepelte 30. évfordulóját. 2013-ban adták ki Sirens című EP-jüket. 2018-ban Eternity című turnéjukkal koronázták meg a zenekar fennállásának 40. évfordulóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dirty LoopsIncognitoNik WestRick AstleyLevel 42Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapító-fesztiváligazgatója (Jazzpiknik / Tihanyi Károly)Sárközi Dina és Horváth Botond – a Sárközi Dina Quintetként is ismert Parvaro zenekarból (Jazzpiknik / Tihanyi Károly)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár