2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Meghalt a király, éljen a király!” – Az évszázados brit koronázási hagyományok

2023. május 6. 10:35 Múlt-kor

Helyi idő szerint 11 órakor (magyar idő szerint délben) megkezdődik III. Károly brit király koronázási ünnepsége Londonban, ezzel 27 nap híján hetven év után új uralkodó fejére kerül Szent Eduárd koronája. A hagyományaihoz legendás kitartással ragaszkodó brit monarchia leglátványosabb ünnepségében ezúttal váratlan elemek is megjelennek, amelyekkel az uralkodóház a 21. század viszonyainak igyekszik megfelelni.

IV. Henrik
IV. Henrik koronázása egy 15. századi ábrázoláson

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-i halálával vált az Egyesült Királyság, valamint a nemzetközösség 14 államának királyává. Bár az ügyben illetékes tanács már két nappal később megerősítette Károly trónra lépését, a koronázás dátumát csak októberben jelentették be. Erzsébet előrehaladott kora miatt fia koronázása Operation Golden Orb (Aranygömb-művelet) munkacímen már évek óta tervezés alatt állt.

A brit uralkodók koronázási szertartásának gyökerei az angol oldalon 973-ig nyúlnak vissza. Edgar királyt ebben az évben a Szent Dunstan által összeállított szertartásrend (Dunstan Ordója, a „rend” jelentésű latin ordo szóból) szerint koronázták meg, amely a frank királyok koronázásaira, valamint a püspökszentelési ceremóniára épült. Az angol koronázásokat 1066 óta hagyományosan a westminsteri apátságban (a Westminster Abbey-ben) tartották, ahol a 14. század óta a koronázószék, avagy Szent Eduárd széke szolgált ülőhelyként az új uralkodónak.

A skót koronázások a scone-i apátságban zajlottak, ahol a király a scone-i kövön (a Végzet Kövén) ült a szertartás során; ezt a követ I. Eduárd 1296-ban hadizsákmányként elhurcolta, és parancsot adott egy szék készítésére, amelyben a követ elhelyezték. Ez lett Szent Eduárd széke, amelyet nem a közel sem szent I., hanem Hitvalló Eduárdról, az utolsó előtti angolszász királyról neveztek el. Az első ismert koronázás, amelynek során az angol király a székben (és így a Végzet Kövén) ült, 1399-ben IV. Henriké volt. A kő évszázadokon át maradt a székben és szerepelt a brit uralkodók koronázásán, jelképezve főségüket a skótok népe fölött is, míg végül 1996-ban visszaszolgáltatták Skóciának, azzal a kitétellel, hogy a jövőbeli koronázások idejére a kőnek vissza kell térnie Londonba.

A koronázási ceremónia sokszor változott az idők folyamán, de lényegi részei azonosak maradtak. Az uralkodó belép a westminsteri apátságba, ahol egyházi énekkel fogadják. A szertartást vezető canterburyi érsek felszólítására a jelenlévők kinyilvánítják hűségüket az uralkodónak, majd utóbbi leteszi koronázási esküjét, amelyben megfogadja, hogy népeit azok törvényeinek és szokásainak megfelelően kormányozza, és hogy megőrzi és fenntartja a protestáns (anglikán) hitet és egyházat, amelynek ő a vezetője. Ezek után a canterburyi érsek szentelt olajjal felkeni, majd megáldja az uralkodót; a ceremóniának ezt a részét szentnek tekintik, így egy baldachinnal eltakarják a közönség elől, és felvétel sem készül róla.

A következő rész a koronaékszerek átadása: az uralkodó megkapja az országalmát (Sovereign's Orb), gyűrűt húznak az ujjára (ez a nemzetével kötött „házasságát” jelképezi), és átadják neki a két jogart, amelyek közül az egyik galambbal díszített (ez a Szentlélekre utal), a másikba pedig az 530 karátos Cullinan I gyémántot foglalták. Végül pedig az érsek ima kíséretében az uralkodó fejére helyezi Szent Eduárd koronáját: ezt a koronát kizárólag ilyenkor használják, minden uralkodó életében egyetlen alkalommal viseli azt. Végül az uralkodót trónusra ültetik, majd a papság és a nemesség hűséget esküszik neki.

A koronázáshoz használt különböző tárgyak és ékszerek a kilencszáz éves monarchia jelképei, de közel sem egyidősek azzal. Bár már Hitvalló Eduárd szentté avatásának idején, a 12. században kialakult a koronaékszerek állandó összetétele, ezek legtöbbje mára nem létezik: amikor 1649-ben, az angol polgárháború során eltörölték a királyságot, az ékszereket Oliver Cromwell parancsára eladták vagy beolvasztották. A legrégebbi fennmaradt koronaékszer a 12. századból származó kanál, amelybe a felkenéshez használt szentelt olajat töltik. A Stuart-restauráció során képek és feljegyzések alapján másolatokat készítettek az elveszett darabokról, és azokat máig az eredetiek nevén emlegetik.

Az Egyesült Királyságban utoljára 1953. június 2-án rendeztek koronázást, amikor is az előző év februárja óta uralkodó II. Erzsébetet iktatták be formálisan is örökébe. Az ifjú királynő a modern idők szellemében több változtatást is eszközölt a ceremónián; ezek közül a leglátványosabb az élő televíziós közvetítés megszervezése volt, amelynek köszönhetően nem csak a jelen lévő előkelőségek, hanem az egész nemzet (sőt, több más európai ország is) élőben követhette az eseményeket.

III. Károly koronázása is szakít több hagyománnyal: a canterburyi érsek az eskü előtt utalni fog az Egyesült Királyságban jelen lévő számos hitre és vallásra, a nemesség tagjai nem vonulnak fel egyenként esküt tenni, valamint a ceremónia egy pontján a résztvevők és a távolról figyelők együtt, közfelkiáltással fogadhatnak hűséget királyuknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A koronázószék a scone-i kővelA fő koronaékszerek: Szent Eduárd koronája, az országalma, a két jogar és a gyűrű

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár