2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Dr. Jalsovszky Katalin, a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának muzeológusa

2023. június 7. 16:05

Dr. Jalsovszky Katalin (1943–2023) történész-főmuzeológus 1968 óta, az egyetem befejezése óta dolgozott a Fényképtárban. Harminc éven át a nemzetközi, majd az egyik leggyorsabban, legnagyobb mértékben növekvő gyűjteményt, az 1945–1956 közötti magyar eseménytörténeti gyűjteményt gondozta. A Történeti Fényképtár munkatársainak megemlékezését közöljük.

Dr. Jalsovszky Katalin
Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

Az 1970–1980-as években a spanyol polgárháború és a nyugat-európai magyar emigráció fényképeinek gyűjtésével, feldolgozásával és az eredmények publikálásával foglalkozott.

1989-ben szerezte meg egyetemi doktori címét, 1990-től kutatásainak egyik kiemelt területe lett Budapest 1900 körüli képi forrásainak gyűjtése. Ettől kezdve Tomsics Emőkével közösen hat fényképalbumot állított össze a századforduló és a két világháború közötti időszakból.

Ezek az albumok – A tegnap világa. Magyarországi városok a századfordulón; Volt egyszer egy Magyarország; Császári Bécs – királyi Budapest. Fotográfiák a századforduló idejéből; Budapest világváros; Budapest a Duna gyöngye. A főváros élete a két világháború között, valamint Budapest, az ikerfőváros 1860–1890 – nagy sikert arattak a széles olvasóközönség körében, és újdonságot hoztak abban a tekintetben, miként lehet a múzeumi műtárgyat, a nagyközönségnek is vonzó módon, a szélesebb köztudat részévé tenni. Az önálló köteteken kívül több nagysikerű, jelentős történelmi kiadvány illusztrációjának összeállítása fűződik a nevéhez.

Dr. Jalsovszky Katalin négy évtizedes múzeumi munkája során számos kiállítást rendezett önállóan vagy társrendezőként. Ezek közül ki kell emelnünk az 1988-ban, az egykori Munkásmozgalmi Múzeumban bemutatott A fotográfia első száz éve Magyarországon címűt, ami elsőként szolgált mintául ahhoz, hogy a fénykép a múzeumok többi kincsével egyenrangú, önálló műtárgy és egyben a történettudomány sajátos forrása is.

2001-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban nagy sikerrel bemutatott, a Történeti Fényképtár gyűjteményéről keresztmetszetet adó Fénnyel írott történelem című kiállítás társrendezője, és a vele egy időben megjelent tudományos igényű fotóalbum társzerkesztője és egyik szerzője volt.

Az utóbbi két évtizedben a magyarországi holokauszt történetének és az 1956-os forradalom eseményeinek, vizuális emlékeinek megkerülhetetlen szakértőjévé vált. Erről tanúskodhatnak magyar és külföldi kutatók tucatjai is, akik az ő segítségével készítették el saját kiállításaikat, egyéb munkájukat, de elsősorban azok a megjelent képösszeállítások és kiállítások, melyeket ő állított össze, szerkesztett, gondozott.

2006-ban ő bonyolította le a Magyar Nemzeti Múzeumban az 1956-os forradalom emlékeinek nagyszabású, nagy sikerrel végződött gyűjtőakcióját, és társrendezőként ő állította fel a múzeumban a forradalom újonnan begyűjtött emlékeiből rendezett kiállítást, akárcsak a forradalom fotográfiáiból összeállított németországi vándorkiállítást. Több előadást tartott, cikket, katalógust írt a forradalom képi forrásairól és azoknak a forráskritika szempontjainak megfelelő feldolgozásáról, publikálásáról.

Kutatási eredményeit rendszeresen publikálta a FOTO, az Élet és Tudomány, a Kritika, a Fotóművészet és más lapok hasábjain, és több mint egy évtizedig ismertette a Budapesti Negyed és a Rubicon című folyóiratok képszerkesztőjeként a nagyközönséggel a múzeum fényképtárának kincseit.

2014-ben jelent meg a Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke és Toronyi Zsuzsanna által írt, A magyarországi zsidóság képes története című könyv, sok éves kutatómunkájuk összegzése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár