2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a felvidéki Roskovány 48-as honvédemlékműve

2023. június 21. 13:20 MTI

Felújítják és az eredeti helyén állítják fel az első honvédemlékművet a felvidéki Roskoványban. A mementó a Nemzeti Örökség Intézete és a Sine Metu Egyesület együttműködésében kapja vissza régi fényét.

Móczár Gábor és Orosz Örs
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója és Orosz Örs, a felvidéki Sine Metu Egyesület elnöke (kép forrása: NÖRI)

A helyiek elásták, hogy megóvják

Az erről szóló megállapodást Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója és Orosz Örs, a felvidéki Sine Metu Egyesület elnöke kedden írta alá a 174 évvel ezelőtt lezajlott héthársi csata évfordulója alkalmából – közölte a NÖRI kedden az MTI-vel.

A dokumentum értelmében a két szervezet közösen felújítja és eredeti helyén felállítja az első honvédemlékművet, amelynek ünnepélyes felavatása a tervek szerint a csata 175. évfordulóján, 2024. június 20-án lesz.

A közlemény kiemeli: 1851-ben illegálisan állították fel a legelső honvédemlékművet az 1849-es héthársi csata hőseinek emlékére az ütközet közelében, a Bánó család felvidéki birtokán.

A mementót 1918-ban cseh legionáriusok döntötték le, de a helyiek elásták, ezzel megóvták azt a megsemmisüléstől.

Az emlékművet a közelmúltban találták meg a Sine Metu Egyesület tagjai, majd az elemeit felújították.

A NÖRI a nemzeti emlékezet szempontjából kiemelten jelentősnek tartja az emlékművet, ezért a most létrejött együttműködési megállapodás keretében segítséget nyújt annak helyreállításában az eredeti helyén, az Eperjesi kerületben található Roskoványban.

Mint írták, a NÖRI idén júliusban részt vesz a Sine Metu Egyesület által szervezett Gombaszögi Nyári Táborban, ahol saját sátorral és kerekasztal-beszélgetésekbe bekapcsolódva fog tájékoztatást adni munkájáról, küldetéseiről, többek között a határon túli magyar emlékhelyek Nemzeti Névtérben megjelenítéséről.

Utóbbit fogja segíteni a Sine Metu Egyesület a felvidéki magyar emlékhelyek összeírásában, különös tekintettel az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyekre és sírokra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az eredeti emlékmű

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár