2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az egyiptomi Ptolemaioszok idején már könyveket készíthettek papiruszból

2023. június 23. 16:12 MTI

Az eddigi legrégebbi könyvtöredékre bukkanhattak rá a Grazi Egyetem kutatói: az időszámításunk előtti 3. századból származó papirusztöredéken fűzés nyomai láthatók, ami arra utal, hogy eredetileg egy könyv része lehetett.

papirusztöredék
A különleges papirusztöredék (University of Graz / Kernasenko)

A töredék a Grazi Egyetem könyvtárának gyűjteményéből származik, és Theresa Zammit Lupi könyvrestaurátor csütörtökön mutatta be a nagyközönségnek.

A 15 centiméterszer 25 centiméteres papiruszdarab vélhetőleg egy jegyzetfüzet maradványa. A restaurátor egy szálra bukkant a kötés mentén, és ebből, valamint a könyvformátumból, a fűzésnyomokból és a jól körülhatárolható margókon belül futó írott szövegből jutott arra a következtetésre, hogy egy könyvtöredékről lehet szó.

Eddig azt feltételezték, hogy a könyvforma az időszámításunk szerinti második században keletkezhetett.

Az i. sz. 150–250 közötti időszakból származó, napjainkig a legrégebbiként ismert könyveket az Egyesült Királyság nemzeti könyvtárában és a dublini Chester Beatty Könyvtárban őrzik. A grazi töredék ezeknél négyszáz évvel idősebb.

A papirusztöredéket több mint száz évvel ezelőtt fedezték fel egy ásatás során az egyiptomi Hibeh nekropoliszában végzett ásatás során. Mikor megtalálták, egy szarkofágban fekvő múmiát takart. 1904 óta őrzik a Grazi Egyetemen egy ötvenkét darabból álló papiruszgyűjtemény részeként, amely az egyiptomi Ptolemaida-dinasztia idejéből származik.

A leletet 1906-ban publikáló régészek szerint egy jegyzetfüzetből származó lapról van szó, amelyre időszámításunk előtt 260 környékén sör- és olajadóról szóló számlákat írtak görögül.

Erich Renhart, a Grazi Egyetem könyvtára különleges gyűjteményének tudományos vezetője elmondta: a nemzetközi szakmai közösség még idén ősszel megvitatja az új felfedezést és annak következményeit. Hozzátette: a lelet fényében újra kell gondolni a könyvtörténelem kezdeteit.

A Grazi Egyetem könyvtára több mint négymillió tételével Ausztria harmadik legnagyobb könyvtára. 2019-ben átfogóan modernizálták és kibővítették.

Az Ausztria második legnagyobbjának számító különleges gyűjteményében mintegy háromszázezer objektum található.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár