2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb értékes relikviákkal bővült a békécsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye

2023. június 30. 16:05 MTI

Egy eredeti fotóalbummal, egy keretezett gyászjelentéssel és egy hajereklyével bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum 581 darabos Munkácsy-gyűjteménye.

Fotóalbum
Gyarmati Gabriella művészettörténész a fotóalbummal (kép forrása: Bencsik Ádám / BEOL)

Családi ereklyék

Az új relikviák csütörtöki sajtóbemutatásán Bácsmegi Gábor múzeumigazgató elmondta, hogy tavaly felajánlás révén hozzájutottak egy fényképalbumhoz, amely a Reök család birtokában volt; idén pedig jutányos áron lehetőségük nyílt egy magángyűjtőtől két eredeti tárgyat megvenni.

A fotóalbum igazi családtörténeti relikvia, nagyjából két évszázadot fog át, a boldog békeidőket idézi. Látható benne Munkácsy Mihály nagybátyja, Reök Antal, szerepel a művész is egy képen, a felesége, Cécile Papier, sőt a testvére, Munkácsy Emil is.

Érdekesség, hogy a festő több mint két évtizedig nem találkozott a testvérével, 1874-ben futottak össze, amikor a művész és felesége nászúton járt, és Békéscsabát is érintették – magyarázta a tárgyakról Gyarmati Gabriella művészettörténész.

A gyászjelentést az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat – amely támogatta Munkácsyt, majd tiszteletbeli tagjává fogadta – adta ki a festőfejedelem 1900. május 1-jén, a németországi Bonn melletti Endenichben bekövetkezett halálát követően, a családi gyászjelentés után, május 5-én. Kerete is érdekes, egy számozott bécsi keret, egy szecessziós alkotás – mondta a szakember.

A hajtincset a művész ravatalánál Rákosi Jenő vágta le Koós Ödönné Reök Erzsébet kérésére, aki Munkácsy unokatestvére volt.

Érdekesség, hogy egy másik hajtincs, amelyet szintén a ravatalnál Weinberger Gusztávné Hoffmann Irén, Reök Emília lánya tett el, eddig is látható volt a múzeum állandó kiállításában, mivel azt pár éve megvásárolta az intézmény – közölte Gyarmati Gabriella.

Ugyancsak érdekesség, hogy a tavaly ajándékba kapott fotóalbumban mind a két hajereklyéről készült fénykép szerepel – jegyezte meg Bácsmegi Gábor, hozzátéve, hogy az új műtárgyakat egy év végi kiállításon tervezik bemutatni a nagyközönségnek.

Nem kizárt, hogy a fotóalbumot digitalizálják, hogy „közkinccsé” lehessen tenni – jelentette ki az igazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár