2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dinoszaurusz és emlős harcának emlékére bukkantak Kínában

2023. július 19. 13:25 MTI

Feltehetően ragadozó emlős egy nála jóval nagyobb dinoszaurusz elleni támadását megörökítő kövületet találtak a kréta földtörténeti korszakból kanadai és kínai régészek.

Repenomamus robustus
A Repenomamus robustus egy példánya elejt egy Psittacosaurus fiókát Nobu Tamura művész illusztrációján (Wikimedia Commons / Nobu Tamura ( http://spinops.blogspot.com/ ) / CC BY 3.0)

A szakemberek a Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmányukban legalábbis így értelmezik a „nagyon jó állapotban fennmaradt ősmaradványt”. A két állatot a tudósok szerint vulkanikus sárlavina ragadta el, így maradt fenn a jelenet.

A fosszílián kivehető két, egymásba gabalyodott állat: egy emlős és egy két és félszer hosszabb dinoszaurusz.

A Li Ling-Csi régész vezette kínai kutatócsoport küzdelemként értelmezi a lelet által megörökített helyzetet. Feltételezéseik szerint az emlős támadta meg a dinoszauruszt.

Erre utalnak ugyanis az emlős testhelyzete a dinoszauruszon, valamint az, hogy megragadja és harapja áldozatát. Hozzátették, hogy kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az emlős egy már elpusztult dinoszauruszon lakmározott volna.

Jordan Mallon, a tanulmány egyik társszerzője szerint a vizsgált őslelet azon kevés bizonyítékok egyike, hogy emlősök dinoszauruszokra vadásztak volna.

Ezzel egyben megkérdőjelezték azt a korábbi elméletet is, mely szerint az őshüllőket a kréta korszakban nem érte számottevő fenyegetés az emlősök felől.

A tudósok szerint a dinoszaurusz egy növényevő Psittacosaurus lujiatunensis lehetett. A példány mintegy 125 millió éve, a korai kréta időszakban élhetett. A teljes csontváz 119,6 centiméter hosszú.

Az emlős egy 46,7 centiméter hosszú Repenomamus robustus. Ez a ragadozófaj a kréta kor egyik legnagyobb emlősének számított.

A megkövesedett csontvázakat Kínában találták 2012-ben, a Jihszian-formációban, ahol már számos hasonló leletre bukkantak régészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Psittacosaurus lujianensis koponyája oldal- és felülnézetből (Wikimedia Commons / Paul C. Sereno, Zhao Xijin, Lorin Brown, és Tan Lin / CC BY 2.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár