2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1920 – Mi lett volna, ha? Filmpremier az M5-ön!

2023. július 25. 19:05 Múlt-kor

2023. július 26-án 20 órakor mutatják be az M5-ös csatornán az „1920 – Mi lett volna ha?” címet viselő dokumentumfilmet. Az alkotás újszerű látásmóddal, a kontrafaktuális történetírás módszerével közelíti meg az I. világháború utáni békeszerződések kérdését. A filmben megkérdezett szakértőként feltűnnek mások mellett Horváth Attila és Bödők Gergely történészek, narrátorként pedig Mucsi Zoltán működik közre.

Trianon

A 103 évvel ezelőtt Párizs mellett aláírt trianoni békeszerződés mind a mai napig döntőnen befolyásolja a magyarság és a többi közép-európai nép életét.

Azóta is gyakran tesszük fel a kérdést: e nélkül vajon hogyan alakult volna az ország 20. századi történelme? Mennyire lett volna elkerülhető Trianon? Szükségszerű volt-e az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása? A nemzetiségekkel közösen fennmaradhatott volna az ország az ezeréves határok között?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Meruk Marcell rendező és Kurucz Dániel forgatókönyvíró animációs dokumentumfilmje, amely magyar külföldi történész szakértők bevonásával készült.

A film elsősorban az 1918. augusztus 8. és az 1921. október 20. közötti időszakkal foglalkozik, gazdag forrásanyag felhasználásával. Izgalmas, de egyúttal közérthető képi világgal jeleníti meg a különböző történelmi alternatívákat.

Az alkotás nem titkolt célja többek között az, hogy hozzásegítsen a Trianon-trauma feldolgozásához, s tegye ezt minél több korosztály megszólításával.

„Szerettük volna ezt a fajta történeti szemléletmódot egy olyan rajzos, animációs stílusban bemutatni, amivel úgy gondoljuk, hogy a fiatalabb korosztályt is meg tudjuk szólítani. Az alkotói gárda zöme a 20-as, 30-as éveiben jár, ennek nyomán fogalmazódott meg bennünk, hogy nagyon fontos lenne minél kevésbé száraz, nyomasztó módon megmutatni a trianoni eseményeket. Manapság már olyan kutatások, forrásanyagok és nem utolsó sorban technológiák állnak a rendelkezésünkre, amikkel meg is tudtuk valósítani ezt a koncepciót” – hívta fel a figyelmet a film egyedi felépítésének kapcsán Meruk Marcell rendező.

A dokumentumfilmben olyan neves magyar történészek szólalnak meg, mint Kupiné Dr. Drócsa Izabella, Dr. Horváth Attila, Dr. Bödők Gergely vagy Dr. Vizi László Tamás, akiket híres külföldi szakértők egészítenek ki, mint például Lothar Höbelt vagy Andrej Tóth.

A dokumentumfilm narrátora és egyben főszereplője: Mucsi Zoltán, Jászai-díjas érdemes művész.

Rendező: Meruk Marcell
Producer: Kurucz Dániel
Forgatókönyvíró: Noll-Batek Kristóf és Kurucz Dániel
Kreatív producer: Meruk Marcell
Vágó: Horváth Erika Eszter

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár