2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száztíz éves a bahá’í hit Magyarországon

2023. szeptember 7. 16:05 Koczóh Péter

A bahá’í hit magyarországi történetének meghatározó pillanata, és egyszersmind kezdete ’Abdu’l-Bahá magyarországi látogatása volt 1913. április 9-18. között. ’Abdu’l-Bahá hatvankilenc éves korában látogatott Budapestre a Teozófiai Társulat volt elnökének, Stark Lipótnak a meghívására. A Mester – ahogy a baháiok ’Abdu’l-Bahát nevezni szokták –  a korabeli magyar köz- és tudományos élet számos fontos képviselőjével találkozott.

Bahái
’Abdu’l-Bahá 1911-ben, két évvel budapesti látogatása előtt

A bahá’í hit: az alapító és utódja

A bahá’í hit Perzsiában 1844-ben alapított új kinyilatkoztatott független vallás. Alapítója Bahá’u’lláh (a.m. Isten Dicsősége – eredeti neve: Mírzá Husayn-’Alí Núrí, 1817-1892).

A bahá’í hit megjelenése az emberiség kollektív nagykorúvá válásának kezdetét jelzi. A Bahá’u’lláh által a világba hozott tanítások küldetése, hogy az embereket átvezesse ebbe az állapotba. A nagykorúság egy olyan társadalom megteremtését igényli, amely nem kérdőjelezi meg a korábbi lojalitásokat (család, közösség, haza), hanem ezek mellé beemel egy negyedik szintet, az emberiség, a Föld iránti lojalitást.

Ha az emberek felismerik lényegi egységüket, akkor tudnak majd egy, a mainál sokkal jobb és emberibb társadalmat létrehozni. A bahá’í közösség feladata, hogy segítse ennek létrejöttét.

Bahá’u’lláh tanítása szerint csak egyetlen Isten létezik, Aki az emberiséget egy csak Általa ismert úton vezeti. Ennek az útnak az egyes állomásai az egyes nagy világvallások, amelyek mindig a következő mintegy ezer esztendőre jelölik ki a világ fejlődésének a fő irányát.

A nagy vallási rendszerek mindig két gondolatsor köré épülnek. Az egyik a nagy szellemi alaptanítások (vö. Tízparancsolat), amelyek minden nagy vallásban ugyanazok. A másik a társadalmi tanítások, amelyeket a Vallásalapító (Isten Megnyilvánulása) egy bizonyos időszakra adott követői számára.

Mivel az évszázadok folyamán az emberek sokszoros újraértelmezése miatt az eredeti tanítások fénye megkopik és relatív erejük csökken, szükség van arra, hogy Isten ezeket időről időre megújítsa.

Az emberiség fejlődésének története végeredményben a vallások, közelebbről a Vallásalapítók egymásra épülő tanításainak a története.

Minden vallásnak van egy alaptanítása, amire a tanításrendszere felépül. A bahá’í hit központi gondolata az egység, a világ, az emberiség és a vallások egysége. A bahá’í vallásban nincsen papság; a közösséget választott testületek vezetik.

A bahá’í világközösség az Encyclopedia Britannica szerint bolygónk földrajzi értelemben a kereszténység után második legelterjedtebb vallási közössége, amely több mint hétmillió tagot számlál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bahá’u’lláh, az alapítóNádler Róbert, festőművészVámbéry Ármin, orientalistaGoldziher Ignác, orientalista (kép forrása: Wikipédia / Orientalist / CC BY-SA 3.0)Stark Lipót, a Teozófiai Társaság volt elnökePaikert Alajos, a Turáni Társaság egyik vezetője

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár