2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritkulhatott a haja, és feltehetően sötétebb bőre volt Ötzinek

2023. augusztus 17. 11:27 MTI

Ötzi, a mintegy 5300 éves gleccsermúmia bőre és szeme feltehetőleg sötétebb volt, és kopaszodni kezdett – derült ki egy szerdán közzétett új tanulmányból.

Ötzi
Az eddigi rekonstrukciók sűrű hajjal ábrázolták az Ötz-völgyi jégmúmiát

A múmiát 1991 szeptemberében fedezték fel egy gleccser jegébe fagyva az Ötz-völgyi Alpokban az olasz-osztrák határon, 3210 méteres magasságban. Az ősembert egy nyíl terítette le, amely eltalálta egy fő artériáját, s perceken belül elvérzett. Teste a gleccserben mumifikálódott.

Az első vizsgálatok még azt állapították meg, hogy Ötzi a kelet-európai sztyeppék pásztornépeinek genetikai örökségét hordozza.

A legfrissebb kutatás azonban már nem támasztja alá ezt az elméletet. A kutatók szerint a technológia a korábbi vizsgálat óta sokat fejlődött, valamint több őskori európai népcsoport génállományát sikerült teljesen feltárni azóta.

Mindez lehetővé tette, hogy Ötzi génállományát összevessék a több száz korabeli lelettel. A legújabb kutatás arra jutott, hogy a legtöbb közös vonása az anatóliai földműves lakossággal volt, mintsem az európai ősökkel.

„Az örökítőanyag vizsgálata olyan fenotípusos jellegzetességeket tárt fel, mint a bőr erős pigmentációja, sötét szemszín, kopaszodás, ezek pedig szöges ellentétben állnak a korábbi rekonstrukciókkal, amelyek világos bőr- és szemszínt, valamint egy eléggé szőrös férfit mutattak” – mondta Johannes Krause, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet szakértője.

Albert Zink antropológus, a tanulmány társszerzője és a bolzanói Eurac Research kutatóközpont vezetője szerint a rendelkezésre álló leletek alapján övé lehetett a legsötétebb bőrszín európai kortársai között.

„Korábban úgy vélték, hogy a múmia bőrszíne a jégben végbement tartósítási folyamat részeként sötétült el, de feltehetőleg amit ma is láthatunk, az nagyjából Ötzi eredeti bőrszíne”
– tette hozzá.

A szakemberek szerint az ősember hajáról kialakított korábbi kép sem felel meg a valóságnak. Felnőtt férfiként nagy valószínűséggel már nem hosszú, sűrű haj borította a koponyáját, hanem legfeljebb ritkás haja lehetett. A Cell Genomics szaklap friss számában közzétett tanulmány szerint a génjei alapján hajlamos volt a kopaszodásra.

Zink elmondta, hogy viszonylag egyértelmű eredményről van szó, ami magyarázatot nyújt arra, hogy a múmián szinte semmilyen szőrzetet nem találtak.

Ötzi génjei mindemellett hajlamossá tették a túlsúlyra és a 2-es típusú cukorbetegségre is, bár a tudósok szerint ezek a tényezők – életmódjára tekintettel – feltehetőleg nem játszottak nagy szerepet az életében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár