2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szombaton újra várjátékokat rendeznek Füleken

2023. augusztus 30. 11:19 MTI

Ismét életre kel a történelem a füleki várban, ahol a XXIII. várjátékokat rendezik meg szombaton. A felvidéki városban a látogatók megismerkedhetnek a középkori mindennapi élettel, kultúrával és annak a korszaknak a hagyományaival, amikor a vár fontos katonai és stratégiai funkciót töltött be – közölte az MTI-vel a főszervező Füleki Vármúzeum kedden.

Füleki vár
A füleki vár, előtérben a Bebek-toronnyal

A vármúzeum tájékoztatása szerint a program szombat délután veszi kezdetét a gyermekeknek szánt gólyalábas színházi előadással, melynek címe „A legmagasabb kézművesek”.

A várjátékok alkalmából kialakított történelmi táborban a fellépő csoportok betekintést nyújtanak a katonai táborok életébe, bemutatják a 13. és 17. század közötti időszakban használt harci technikákat, fegyvereket, továbbá őseink hétköznapi életét, valamint a korabeli boszorkányperek lefolyását.

A szervezők közleménye szerint az idei rendezvény érdekessége a reneszánsz és barokk korszak tánc- és ruhabemutatói lesznek.

A régi magyar kutyafajták bemutatóján az érdeklődők megtudhatják, hogyan használták elődeink az egyes fajtákat vadászatra, önvédelemre és a háziállatok terelésére, illetve katonai célokra a középkorban.

Lesz solymászbemutató is, az alkotóműhelyekben pedig a látogatók kipróbálhatják a tűzcsiholást, a lőfegyverekbe való ólomgolyók öntését, illetve a szablyával való vágást. A program barokk zenei koncerttel zárul a várudvaron.

A nap folyamán látogatható lesz a vár minden kiállítása, köztük A füleki vár évszázadai, a Mesterségek Füleken a középkorban és a korai újkorban, vagy a II. világháborús légoltalmi bunker a füleki várhegyben című tárlatok.

A program a Kisebbségi Kulturális Alap és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Mint a közleményben felidézik, a vár, amelynek helyén a 12. században már fából készült erődítmény állt, az évszázadok során többször is tulajdonost cserélt: 1438-ban Erzsébet királynő tulajdonában volt, aki védelmi célokra erősíttette meg.

Későbbi ura, Bebek Ferenc erős katonai erődítménnyé építtette át 1551-ben. A 17. században, Fülek fénykorában Koháry II. István lett a várkapitány, és bár megerősíttette a várat, nem tudták megvédeni a törökök támadásától, akik 1682-ben felrobbantották az erődítményt.

A vár történelmi szerepe ezzel véget ért. A régészeti feltárásokat 1941-ben kezdték meg a szakemberek. A Füleki Vármúzeum 2007-ben, a vár Bebek-tornyának műemléki felújításakor alakult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár