2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyugat-Afrika nagy múltú kulturális kincseivel ismerkedhetünk az ingyenes PONT Fesztiválon októberben

2023. szeptember 25. 11:26 MTI

Többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományok lesznek megismerhetők az ingyenes PONT Fesztiválon október 14-én, szombaton a Múzeumkertben.

Bassekou Kouyate
Bassekou Kouyate a színpadon (Wikimedia Commons / Flickr / Richard Kaby / CC BY 2.0)

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló, egésznapos PONT Fesztivál 2017 óta hozza el Budapestre a világ csodáit, az UNESCO által szellemi kulturális örökségként jegyzett kincseket, az érdeklődők legutóbb, 2021-ben, a magyar hagyományok bemutatása mellett Grúzia és Örményország kultúrájában mélyülhettek el.

A szervezők közleményükben kiemelik, hogy az egykori, hatalmas Mali Birodalom öröksége a nyugat-afrikai országok zenéjében ma is fellelhető.

Ez nemcsak a fennmaradt feljegyzéseknek, hanem a mali kasztrendszernek is köszönhető, amelynek nyomai máig tetten érhetőek, és aminek következtében a legfontosabb zenészdinasztiák története a 13. századig visszakövethető.

De nemcsak a zenei hagyomány nyúlik vissza a messzi múltba, hanem a látványos és dinamikus tánclépések is élő kommunikációt jelentenek az ősökkel és a felsőbb erőkkel – fogalmaznak a közleményben.

A nap zenés felvonulással indul a Mikszáth térről a djembék ritmusára, majd a Ballet Camara workshopjain az érdeklődők elsajátíthatnak néhány alapritmust és -lépést is.

Az eseményre ellátogatók készíthetnek sokszínű maszkokat, hangszereket, valamint közelebbről megismerkedhetik a térség vibrálóan színes tradicionális ékszereit is.

Jobarteh Kunda griot történetmesélő mesekoncertet ad, majd a gitárszerű ngoni hangszert ismerhetik meg az érdeklődők. Utóbbira a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertjén kerül sor, akit felesége, a mali Tina Turnerként is ismert Amy Sacko is elkísér.

A zenés programok mellett afrikai textilekből készült termékek vására, a régióból érkező táblajátékok, a Mester tér különleges játszóháza, gyereknek és felnőtteknek szóló kvíz, valamint alkotósarok vár minden korosztályt egész napon át.

További részletek a https://pontfesztival.hu/ internetes oldalon olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár