2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori síremlékre és ritka szarkofágra bukkantak a Nemzeti Múzeum kutatói

2023. szeptember 28. 14:20

Sajtótájékoztató keretében ismertették a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének „Hádész Kapujában, római sírépítmény feltárása Nagyvázsony határában” címet viselő tudományos projektjének eredményeit. Az ásatás a Magyar Nemzeti Múzeum vezetésével, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum közreműködésével valósult meg.

Nagyvázsony sajtótájékoztató
Forrás: György László, MNM Nemzeti Régészeti Intézet

Dr. Virágos Gábor, az MNM régészeti főigazgató-helyettese, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője kiemelte, hogy a kutatás az MNM NRI Seuso 2.0.-projekthez kötődik, amelynek fő célkitűzése Pannonia provincia, benne a Balaton-felvidék és a közvetlen környezetének feltérképezése, különös tekintettel a késő római birodalmi elit reprezentatív lakhelyeinek azonosítása.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta: „Veszprém vármegyében nagy hagyománya van a topográfiai kutatásoknak. Jelen kutatás jelentősége, hogy széles körű intézményi és civil összefogással megvalósuló projekt megtestesíti mindazt, amiben mi is hiszünk: Együtt dolgozhatunk a magyar örökség megóvásáért.”

Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója az intézmények közötti szinergiát hangsúlyozta, amelyben az intézmények hozzáadott tudományos értékekkel gazdagodhatnak.

Nagyvázsony határában 2023 szeptemberében az i. sz. 4. század második felében élt család sírépítményének teljes feltárására került sor. A 13 x 7 méter alaprajzú, téglalap alakú, kétosztatú épület a közeli római kori főútvonalról jól látható helyen épült. Az épület az erőteljes falalapozás alapján is egy magas, valószínűleg felső szinttel rendelkező, a klasszikus templomok építészeti örökségét tükröző létesítmény lehetett.

Az épület első része bejárati szerepet töltött be, amelyből egy ajtó vezetett a hátsó, a jelenlegi talajszinttől 1,9 méter mélyre ásott sírkamrába. A sírkamra központi eleme a nagyjából 0,8 méter magas pódiumon elhelyezett, homokkőből faragott kétrészes szarkofág volt. Ettől délre négy, téglákból egyidőben épített sírhely töltötte ki a teret. Az épített sírok közül a szarkofághoz legközelebbi sírhely és annak környezete vörösre színezett vakolattal volt kikenve, alját tégla padlóburkolat fedte.

Az ásatás a sírkamrában eltemetettekről viszonylag kevés információval szolgált, mivel a sírokat feldúlták, a csontokat szétszórták, vagy elhordták. Értelmezhető emberi maradvány – egy ép koponya – a második, vörös festékkel jelölt sírból került el. Az ettől közvetlenül délre található harmadik sír feltárása egy egykor valószínűleg ládikát díszítő rézötvözet veretet, illetve egy negyedik századra keltezhető római pénzérmét eredményezett.

„Előzetes véleményünk szerint a feltárt sírkamra egy, a közelben azonosított és pár éve geofizikai módszerrel felmért lakóépület tulajdonosának tartható család mauzóleuma volt. A szarkofág valószínűleg a család fejének, a mellette vörös festékkel kezelt sír pedig a család úrnőjének végső nyughelye lehetett” – mondta el dr. Péterváry Tamás, az MNM Nemzeti Régészeti Intézetének régésze, az ásatás vezetője. Majd hozzátette: „Később, valószínűleg bőven az épület kifosztása után a keleti fal mellett két támpillér közé helyezve egy négy-öt éves gyermeket temettek el. A gyermek lábánál azonosított fazék alapján ez a temetkezés az avar kor emlékének tekinthető.”

„A sírépítmény Pannonia provincia északi felében egy eddig ismeretlen típust képvisel, legközelebbi párhuzamai a Baranya vármegyében feltárt kora keresztény sírépítmények között keresendők. A nagyvázsonyi hely különlegessége, hogy a feltárt sírépítménytől közvetlenül nyugatra egy hasonló kiterjedésű és felépítésű mauzóleumot is azonosítottunk, melynek teljes feltárására a következő évben kerülhet sor” – egészítette ki az eredmények bemutatását Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze, az MNM NRI feltárásának szakmai munkatársa.

A kutatás létrejöttét segítette Nagyvázsony Önkormányzata, illetve a Veszprém-Balaton 2023, Európa Kulturális fővárosa minipályázatán nyert anyagi forrás révén a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár