2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy szenátor is érintett lehetett az ötvennégy év után megkerült műkincs ellopásában

2024. február 2. 13:20 Múlt-kor

1969-ben műkincstolvajok loptak el egy 18. századi festményt egy New Jersey-i otthonból. Kalandos úton, 54 évvel később, az alkotás visszakerült a jogos tulajdonos leszármazottjához.

A megkerült festmény
A megkerült festmány a jogos tulajdonos otthonában

A szóban forgó festményt John Opie angol festőművész készítette 1784-ben, címe A tanítónő. A 101 cm magas, 127 cm széles olajfestmény egy nőt ábrázol, amint gyerekekkel foglalkozik egy cornwalli tanteremben, Opie szülővárosában. Az alkotás párja – „testvérfestménye” – a londoni Tate Britain gallériában látható.

Az 1930-as években, egy londoni utazás során egy newarki orvos, Earl Leroy Wood és felesége vásárolta meg a festményt 7500 dolláros áron. Ezután évtizedeken keresztül háborítatlanul lógott a pár otthonában, az étkezőben.

Az eltűnés története 1969. július 7-én kezdődött, amikor is Gerald Festa, Gerald Donnerstag és Austin Castiglione megpróbáltak ellopni egy értékes érmegyűjteményt a Wood család otthonából, de betörés közben beindították a riasztót. Néhány héttel később, július 25-én azonban visszatértek, és magukkal vitték az érmék helyett az értékes alkotást.

A bűnüldöző hatóságok ezt onnan tudhatják, hogy az FBI szerint Festa végül beismerte a festmény ellopását egy 1975-ös tárgyaláson. A bíróságon megosztotta, hogy a trió Anthony Imperiale, New Jersey állam szenátorának utasítására cselekedett, bár a rendőrség ezt soha nem erősítette meg, és nem emelt vádat Imperiale ellen a lopással kapcsolatban. Mindeközben a festmény továbbra sem került elő, a műkincstolvajok és a lehetséges megbízó pedig mind elhunytak.

A festmény végül 2021-ben bukkant fel újra, amikor egy Utah állambeli könyvelőcég egy James R. Gullo nevű elhunyt ügyfél vagyonának felszámolására készült.  A munkatársak éppen felértékelték A tanítónőt az árverésre, amikor rájöttek, hogy valószínűleg lopott műkinccsel állnak szemben. Kapcsolatba léptek az FBI illetékes szerveivel, amely birtokba vette a festményt.

Hogyan került a műalkotás mégis Utah államba? 1989-ben Gullo megvásárolt egy házat a floridai Hallandale-ben, amely idősebb Joseph Covello, a Gambino bűnözői családhoz kötődő, elítélt maffiózó tulajdona volt.

A 2020-ban elhunyt Gullo nem tudott a festmény előéletéről, és annak szervezett bűnözői csoportokhoz fűződő kapcsolatáról. Később, amikor eladta a floridai házat és a Utah állambeli St. George-ba költözött, magával vitte a műalkotást is.

A múlt hónapban az FBI és a londoni Metropolitan Police kétéves nyomozását követően a hatóságok visszaszolgáltatták a festményt Earl Leroy Wood fiának, a 96 éves Francis Woodnak.

„Egy olyan világban, ahol a bűnügyi nyomozások gyakran hagynak maguk után sebeket, ritka öröm volt egy olyan ügy részese lenni, amelyben mindenki nyert: ez a történelem, az igazság és a Wood család diadala” – áll Gary France, az FBI különleges ügynökének közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Opie önarcképeDavid Rizzo megölése, Opie egyik leghíresebb festményének nyomtatott verziója (Kép forrása: Metriopolitan Museum New York)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár