2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kozma Miklós

2004. szeptember 6. 12:02

Az MTI megalapítója

(1884-1941)

A középnemesi családból származó fiatalember apja, vitéz leveldi Kozma Ferenc nyomdokait követve elvégezte a Ludovika Akadémiát, emellett jogot is hallgatott. Huszártisztként harcolt az I. világháborúban, majd 1918 novemberétől rövid ideig a Hadügyminisztériumban dolgozott Budapesten.


Katonai-politikai karrierje Szegeden indult 1919 júniusától, ahol a rendcsinálás híveként, meggyőződéses ellenforradalmárként részt vett a tisztekből, csendőrökből és önkéntesekből szervezett nemzeti hadsereg megszervezésében, majd Horthy Miklós Fővezérségének védelmi és propagandaosztályát vezette. A baloldali diktatúra bukása után az 1919. november 1-jén kormányzóvá választott Horthy mellett a Katonai Iroda katonapolitikai referense lett.

Kozma Miklós az Újságíró Egyesület vacsoráján

1920 augusztusában Teleki Pál miniszterelnök megbízta a Magyar Távirati Iroda "szellemi és adminisztratív vezetésével". Kozma némi húzódozás után, Horthy rábeszélésére vállalta el végül az akkor még kicsiny MTI irányítását, amelynek kisebb megszakítással haláláig az élén állt. A sokoldalúan tehetséges Kozma kiváló üzleti érzékével, a technikai újítások felé való nyitottságával néhány év alatt a részvénytársasággá alakult hírügynökséget több száz fős - köztük külföldi tudósítókat -, európai színvonalú tájékoztató központtá fejlesztette.


Számos vállalkozása révén (Magyar Hirdető, Magyar Országos Tudósító, a Magyar Rádió, a Rádióélet című lap, a Magyar Film Iroda) tőkeerős nagyvállalattá alakította a ráfizetéses irodát. Sikereihez persze nagyban hozzájárult, hogy Horthy Miklós kebelbarátjaként tartották számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár