2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy ősi indián kenut is a felszínre hozott az Irma hurrikán

2017. szeptember 18. 09:32 MTI

Ősi, fatörzsből vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyéről. Az Állami Régészeti Hivatal floridai irodájának szóvivője a helyi clickorlando.com portálnak elmondta, hogy már dolgoznak a 270-320 kilogramm súlyúra becsült kenu helyreállításán.

Az ősi vízi járművet Randy Lathrop cocoai lakos fedezte fel, barátainak így számolt be a Facebookon a leletről: "a szemétkupacok között vettem észre, még mielőtt elszállították volna az összes többi hulladékkal, amelyet a vihar összehordott" - írta. Az Indián folyó nevű tengerparti lagúnarendszer mélyén található történelmi vagy régészeti jelentőségű tárgyak az állam tulajdonában vannak - közölte a hivatal szóvivője.

A ciprustörzsből vájt kenut Lathrop akkor vette észre, amikor a parton kerékpározva szemlélte a hurrikán pusztításának nyomait. "A szeméttelepen végezhette volna, mindenféle törmelékhalmok alá temetve. Örülök, hogy megmenthettük ezt a történelmi darabot" - tette hozzá a Facebook-posztban, ahol leírta, hogy a szemetet eltakarító markológép már éppen közeledett a kenuhoz, amikor észrevette.

A régészeti hivatal szóvivője szerint a kenut még vizsgálják, ám már felfedeztek rajta festékmaradványokat és egyszerű szögek nyomát, valamint megállapították, hogy valószínűleg eltemetve feküdt a meder alján, nem érintkezett vízzel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár