2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkorszaki maszktöredékre bukkantak Baden-Württenbergben

2016. február 24. 16:22 MTI

A kora kőkorszakból származó agyagmaszkot találtak régészek a németországi Baden-Württembergben. Eddig mindössze két maszkot fedeztek fel ebből a korszakból Európában - Magyarországon és Romániában.

Az agyagleletet már az 1960-as években kiásta a Bad Schussenriedben található Federsee tó mocsarából Ernst Wall kutató, a szakértőknek azonban csak most sikerült megállapítaniuk a maszk korát. A különleges maradvány egy agyagból égetett maszk jobb felének részlete, rajta két lyuk látható, valószínűleg ennek segítségével tartották az arc előtt a maszkot. A kutatók egy tükrözéses rekonstrukciós módszerrel egészítették ki a maszkdarabot. A teljes, rekonstruált maszkot kedden mutatták be a nyilvánosság előtt.

Helmut Schlichtherle régész, a műemlékvédelmi hatóság munkatársa elmondta, hogy először edénnyé próbálta meg kiegészíteni az agyagdarabot, a szabálytalan forma miatt azonban ez nem sikerült. "Amikor tükörképes módszerrel kezdtem el kiegészíteni a tárgyat, láthatóvá vált az arc" - mondta a kutató. Az eddig Magyarországon és Romániában talált maszkok arcvonásai elnagyoltak voltak, a Németországban megtalált maszk arckifejezése ellenben természetesebb, beesett alsó ajakkal, emberi arcformával rendelkezik. Vélhetően ez egy halott arca, a szakértők szerint a halottkultuszhoz köthető halotti maszkról van szó.

A maszk bemutatásához ismét feltárták az egykori ásatás helyszínét. A Federsee igazi kincsesbánya a régészek számára. A maszkot Riedschachen egykori település szélénél találták, ahonnan már az időszámítás előtti 4200 és 3700 közötti időszakból származó kerámialeletek is előkerültek korábban.

"Még több mint 150 évnyi kutatás után is teszünk itt nemzetközi jelentőségű felfedezéseket. A legmodernebb technológiák és kutatási módszerek bevetésével meg tudjuk fejteni eddig titokzatosnak tűnő leletek titkát is" - hangsúlyozta Claus Wolf, a műemlékvédelmi hivatal elnöke. A maszkot egyelőre tovább vizsgálják és előkészítik egy áprilisban nyíló kiállításra, amely a cölöpházak négyezer éves történetét mutatja be a Baden-Württembergi Régészeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár