2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Papp Laci volt az egyik példaképe a 90 éve született Jean-Paul Belmondónak

2023. április 9. 14:35 Múlt-kor

Jean-Paul Belmondo, az egykori francia filmsztár kereken száz filmalkotásban szerepelt és több mint 40 színházi szerepben volt látható hosszú karrierje során. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében. A kilencven éve ezen a napon, 1933. április 9-én született mozicsillagról 10 érdekességet gyűjtöttünk össze.

Belmondo
Kép forrása: GettyImages

1. A későbbi híresség valódi művészcsaládban született: édesapja, Paul Belmondo szobrászművész volt, édesanyja, Madeleine Reinaud-Richard pedig festő. Leginkább édesapja hatásának köszönhetően Jean-Paul és bátyja, Alain nagy érdeklődést mutattak a művészetek iránt. Ám a mindössze hatéves Jean-Paul eleinte bohóc szeretett volna lenni, és bár éles eszű gyerkőc volt, inkább verekedni szeretett, mint tanulni.

2. Kamaszként sem vonzotta a tanulás, figyelmét inkább a sport, azon belül is leginkább a boksz kötötte le, egyik legnagyobb példaképe Papp László volt. Tanulás helyett gyakran órákat töltött gyakorlással és képességeinek csiszolásával, lelkesedése odáig vezetett, hogy profi ökölvívó vált belőle és még a francia nemzeti bajnokságban is a ringbe szállt. Sportolói karrierje Párizsban vette kezdetét 1949-ben, és nem is akárhogyan: kezdetben a ringben legyőzhetetlen ellenfélnek számított, ám végül az egyre nagyobb pofonok és az új szerelem, a színészet más utakra csábította.

3. A francia ikon színészi pályafutása Jean-Luc Godard örök klasszikusában, a Kifulladásig című filmben (1960) nyújtott alakításával indult el, amellyel óriási sikert aratott. Michel Poiccard, a fiatal és szemtelen bűnöző folyamatosan menekülőben lévő karakterének megformálása széleskörű elismerést és csodálatot váltott ki a szakmában és a nézőkben egyaránt. Ezzel kezdetét vette egy csodálatos és páratlan karrier.

4. 1963-ban Belmondo életében két meghatározó esemény is lejátszódott. Tavasszal egy közúti baleset szemtanújaként a színészt hatóság elleni erőszakkal vádolták meg, és pénzbüntetésre ítélték, bár később kiderült, hogy az ominózus ütést ő kapta, nem pedig adta. A különös eset akkor nagy visszhangot váltott ki Franciaországban. Az ügy elcsitulása után, késő ősszel Belmondót megválasztották a Francia Színészek Szakszervezete elnökének.

5. Miután számos sikeres filmben szerepelt, Jean-Paul Belmondo egyre inkább kényelmetlenül érezte magát a rá szabott szerepekben. Ennek következtében úgy döntött, hogy színpadra lép, ahol a karakterek és a színészi játék szélesebb palettáját fedezhette fel. Belmondo ezt követően számos színdarabban szerepelt, többek között a Sirály és A fösvény című előadásokban, alakításai a kritikusok elismerését is elnyerték.

6. A francia filmcsillag először húszévesen, 1953. december 4-én házasodott meg, feleségétől három gyermeke született: Patricia, Florence és a későbbi autóversenyző, Paul. A házaspár 1965-ben vált el, Belmondo ekkor jött össze Ursula Andress-szel, akit az Egy kínai viszontagságai Kínában forgatásán ismert meg. A színésznőt 1971-ben az olasz Laura Antonelli váltotta fel, aki az Egy válás meglepetéseiben volt a partnere. 2002 telén feleségül vette a nála évtizedekkel fiatalabb Nathalie Tardivelt: 2003. augusztus 13-án lányuk született, akinek a Stella nevet adták.

7. Jean-Paul Belmondo sportrajongása később sem hagyott alább, az 1970-ben alapított Paris Saint-Germain labdarúgóklub megszületésénél is bábáskodott. Szurkolóként az egyesület nehéz kezdeti éveiben is a csapat mellett állt, sőt jelentős anyagi forrásokkal is támogatta a PSG-t. Ám tevékenysége a klub körül nehezen volt összeegyeztethető színészi karrierjével, ezért a későbbiekben már csak mint lelkes szurkoló támogatta a vörös-kékeket.

8. Belmondo 2001-ben agyvérzést kapott, megromlott egészségügyi állapota csak nagyon lassan állt helyre. 2006-ban újabb baleset érte: elesett fürdőszobájában, és combnyaktörést szenvedett, a kórházban ráadásul tüdőgyulladást kapott, így állapota heteken át válságos volt. 2016-ban Velencében még átvehette az Arany Oroszlán-életműdíjat, de a filmvászonra már soha nem tért vissza, 2021. szeptember 6-án halt meg Párizsban. Temetésére a Saint-Germain-des-Prés templomban került sor, rokonok és családtagok jelenlétében, földi maradványait a Père Lachaise temetőben hamvasztották el, hamvait pedig édesapja, Paul Belmondo szobrász mellett a Montparnasse temetőben helyezték végső nyugalomra.

9. A színész halálát követően az egész világsajtó és a teljes filmes szakma egy emberként emelte ki Belmondo színészi nagyságát és tehetségét. A The Guardian gyászjelentésében úgy üdvözölték Belmondót, mint „a francia filmtörténet és Franciaország történelmének szerves részét”. Quentin Tarantino amerikai filmrendező is kiemelte Belmondo „vitalitását, karizmáját, és jelentős akaraterejét”. Edgar Wright angol rendező azt nyilatkozta, hogy Belmondo halála után „a mozi soha többé nem lesz ilyen cool”. A Hôtel des Invalides-ben tartott nemzeti tiszteletadáson Emmanuel Macron francia elnök nemzeti hősnek nevezte a filmcsillagot.

10. 1997. szeptember 25. nevezetes nap volt a magyar televíziózás történetében. Az MTV-1 Friderikusz Show című műsorában egyszerre jelentek meg a francia filmgyártás hetvenes-nyolcvanas éveinek ikonikus alakjai, Jean-Paul Belmondo és Alain Delon. Soha korábban nem fordult elő, hogy ők ketten együtt egy magyar készítésű televíziós műsorban szerepeljenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jean-Paul Belmondo Velencében, 1960.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár