2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborús bűnös a horvát veterán

2007. január 12. 08:45

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nemrégiben nyilvánosságra hozta terhelő dossziéját Tomislav Mercep, horvát állampolgárságú feltételezett háborús bűnösről.

Súlyos vádak az egykori belügyminiszter-helyettes ellen

A CIA-akták szerint Mercep, a horvát rendőrség egykori főparancsnoka, a Horvát Önkéntesek Veteránszövetségének jelenlegi elnöke erősen gyanúsítható azzal, hogy háborús bűnöket követett el a szerb lakosság ellen 1991 végén és 1992 elején Pakracban, Gospicban, Vukovarban és Zágrábban. A szóban forgó amerikai jelentés - a CIA és a DIA (katonai titkosszolgálat) közös munkája - már 1995 októberében elkészült, de 2006 végéig bizalmas besorolást és jelzetet kapott, így nem volt hozzáférhető a nyilvánosság számára.

Az 1991-es horvátországi háború óta számos túlélő szemtanú vádolta meg Mercepet az emberi jogok súlyos megsértésével, és nemzetközi szervezetek is megerősítették a szemtanúk beszámolóit. A horvát kormányok ennek ellenére sem kezdeményezték a Mercep terhére rótt vádak kivizsgálását, mert tartottak támogatóitól, a jobboldali pártok nagyhatalmú politikusaitól - áll a tízoldalas amerikai jelentésben, amelyet a CIA feltett internetes honlapjára is.

Mercep nagy befolyásra tett szert 1991-ben, amikor Franjo Tudjman néhai elnök kormánypártjának, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) az utasítására megszervezte a horvát önkéntesek első kötelékeit. A horvát kormány még ugyanabban az évben megbízta őt a kelet-szlavóniai Vukovar védelmével. E funkciójában számos bűnt követett el a helyi szerb lakosság ellen - kínzások, gyilkosságok és emberrablások vannak a rovásán.

A legsúlyosabb vádak a nyugat-szlavóniai Pakracban végzett tevékenységével kapcsolatosak. A Helsinki Watch nemzetközi emberjogi szervezet kínzásokkal, foglyul ejtett szerb harcosok és polgári lakosok tömeges likvidálásával vádolta őt 1992-ben Tudjman horvát elnökhöz intézett levelében. Mindennek ellenére belügyminiszter-helyettessé léptették elő akkoriban Mercepet, s feletteseinek közbenjárására megszüntettek minden ellene kezdett vizsgálatot.

"Zágráb várhatólag a továbbiakban sem indít vizsgálatot Mercep ellen, abban a reményben, hogy - mivel a feltételezett háborús bűnös ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt - idővel lohad az érdeklődés ügye iránt, s lassacskán elfelejtik. Csak abban az esetben várható Zágráb magatartásának megváltozása, ha szembesítik Mercep bűneinek konkrét bizonyítékaival, és ha a nemzetközi közösség egyúttal nagy nyomást gyakorol rá" - írta minap nyilvánosságra hozott 1995-ös jelentésében a CIA.

A horvát Hina hírügynökség is ismertette kedden a CIA-jelentést, és felajánlotta Mercepnek, hogy reagáljon az abban foglaltakra, de a Horvát Önkéntesek Veteránszövetségének elnöke nem kívánta kommentálni az ellene felhozott vádakat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár