2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szuvenírként gyűjtötték a vietnami koponyákat

2007. július 20. 13:00

Az amerikai hadsereg egyik kórházában több tucat olyan koponyát őriznek, amelyet az amerikai katonák szuvenírként szerettek volna hazavinni magukkal a háború elvesztésekor.

Titokzatos koponyák gyertyákkal a szemüregben

Egy amerikai katonai kórház (Walter Reed Army Medical Center) hátsó termében hat emberi koponyát őriznek, amelyek több szempontból is érdekesek. Először is a rajtuk lévő, háborús időkre jellemző, csipkelődő feliratok, mint pl. `A mai disznók a holnap szalonnái`, vagy a rájuk festett kék, piros és sárga csíkok miatt. A két szemüregbe emellett gyertyákat tettek, mintha a koponyát évtizedekkel ezelőtt lámpásként használták volna.

Másodszor pedig a hozzájuk fűződő történetek miatt: a Védelmi Minisztérium Egészségügyi és Orvosi Múzeumában (National Museum of Health and Medicine) dolgozó régészek a Los Angeles Times-nak elmondták, hogy a koponyákat az 1970-es években amerikai katonáktól kobozták el, akik azokat háborús szuvenírként akarták magukkal vinni Vietnamból.

A veteránok szervezete szerint a koponyák még más okból is érdekesek: az amerikai kormány soha nem próbálta visszaadni őket a délkelet-ázsiai országnak. Az elmúlt 35 évben, amióta itt őrzik a koponyákat, azonban erőteljes kampány indult a Vietnamban eltűnt amerikai katonák felkutatására, és mintegy 600 kormánytisztviselő foglalkozik a témával.

Ezzel párhuzamosan, de jóval kisebb méretekben, az 1990-es években megindult a 300 ezer eltűnt vietnami áldozat felkutatása is. Az ázsiai ország veteránjainak ügyvédei, a Családok Országos Szövetsége és a vietnami Veteránok Szövetsége (VVA) felhívást intézett az egykori amerikai katonákhoz, hogy szolgáltassanak be minden olyan fényképet, naplót, térképet vagy más anyagot, amelyek segítséget nyújthatnak a háború halottainak azonosításához. A VVA adatai szerint eddig mintegy 900 vietnamit sikerült azonosítani, főleg tömegsírokban.

A múzeum dolgozói szerint öt koponyát Vietnamban koboztak el, amikor néhány katona megpróbálta hazaküldeni őket, a hatodikat pedig Fort Campbellben (Kentucky) egy katonaláda átkutatásakor találták meg. A múzeum kutatói a halottak életkorából - öt fiatal férfiról és vélhetőleg egy fiatal nőről van szó -, valamint a körülményekből arra következtetnek, hogy a koponyák vietnami harcosoké voltak, de bizonyosat nem tudnak mondani. A koponyák olyan temetőből is származhattak, ahová a konfliktusba keveredett laoszi vagy kambodzsai katonákat temették el. Az intézet sohasem próbálta megkeresni azokat az amerikai katonákat, akiktől a koponyákat elvették.

Az amerikai illetékesek szerint az egyik lehetséges akadály maga a vietnami kormány lehet. Az elmúlt évtizedben a vietnami közvélemény sokat lobbizott a háborús halottak felkutatásáért, de a vietnami tisztviselők néha visszautasították az északiak oldalán harcoló vietnamiak maradványait. "Ha nem lehet pontosan megmondani, kiknek a maradványairól van szó, nem kell nekik" - állítja Bill Duker, a VVA képviselője. Cuong Nguyen, a vietnami Nagykövetség szóvivője azonban azt mondta, a vietnami illetékesek az elmúlt pár napban hallottak először a koponyákról, és "vizsgálják az ügyet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár