2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Haitin lehet Kolumbusz elveszett erődje

2008. január 8. 13:00

Az indiánok bosszúja

Moore két évtized alatt beutazta Haitit. Egy helyi vezető segítségével sikerült a legelhagyatottabb helyekre is eljutnia. Ásatásai során több agyagikon is előkerült, amelyeket a helyiek a föld szemének neveznek, és valószínűleg a taínók istenét ábrázolják. 1980-ban Moore megmutatta felfedezéseit Irving Rouse-nak, a Yale Egyetem régészprofesszorának. `Világos volt számomra, hogy Clark nagyon eltökélt, és amit elhatároz, azt véghez is viszi. Ezenkívül olyan dolgokat is tudott, amiket más nem: beutazni egész Haitit, kreol nyelven beszélni a helyiekkel és eligazodni a bürokrácia útvesztőiben` - mondta egyszer Rouse. A két férfi együttműködése egészen Rouse 2006-ban bekövetkezett haláláig tartott.

Kutatásai során Moore kialakította a saját nézetét La Navidadról. Szerinte Kolumbusz az erődöt egy indián falun belül építette meg. "A taínóknak nagy falvaik voltak a szárazföld belsejében, amelyeknek volt egy kisebb párja a tengerparton is. A kis falu vigyázott a csónakokra, és élelmet gyűjtött a nagyobb számára. A térképen minden általam talált falut megjelöltem. Úgy gondolom, hogy végül La Navidad is köztük lesz" - mondja Moore.

A taínók a barlangokat szent helynek tartották. Úgy hitték, hogy az emberi élet az egyik barlangból ered, és az emberek azután népesítették be a földet, hogy az egyik barlang bejáratát őrző őrszem elhagyta őrhelyét, és kővé változott. Mielőtt beléptek egy barlangba, a taínók mindig áldozatot mutattak be. Mivel nem hittek a véres áldozatokban, gyomruk tartalmát adták oda, azaz mintegy lehányták az oltárokat. A műveletet csodálatosan faragott nyelvleszorítók segítették.

"Nem irtottak ki minden taínót. Néhányan New Yorkban, Puerto Ricóban és Kubában élnek, és a taínók leszármazottainak tartják magukat. Újjáélesztették a nyelvet és a szertartásokat, meg akarják mutatni a világnak, hogy még mindig léteznek"
- mondja Moore.

Moore jelenleg is újabb lelőhelyek után kutat vezetője, Jean Claude segítségével. Jean Clude testvére talált valamit egy távoli, nehezen megközelíthető hegygerincen. A helyet sötétbarna föld fedi, ami Moore szerint arra utal, hogy régen tűz égett errefelé. A föld cserépdarabokat és kagylóhéjakat rejt. Moore szerint három indián ház állt ezen a helyen. "Valószínűleg őrszemek lakhattak itt, hiszen kitűnő kilátás nyílik innen a patvidékre. Bárki is élt itt, észrevette Kolumbusz közeledő hajóit, és tüzet gyújtva figyelmeztette a szárazföld belsejében élőket, hogy idegenek érkeznek. Idegenek, akik hódítani jöttek. Az indiánokat rabszolgává tették, asszonyaikat elrabolták. Az indiánok minden bizonnyal ezért ölték meg a Santa Maria legénységét, és égették porrá az erődjüket".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár