2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült a Saint-Exupéry gépét lelövő pilóta

2008. április 21. 11:00

Amelia Earhart eltűnése után Antoine de Saint-Exupéry katonai felderítő gépének lezuhanása lett a repülés történetének egyik legnagyobb rejtélye.

Előkerült a német pilóta

Antoine de Saint-Exupéry, a Vichy Franciaországból emigrált, és a szövetségesekhez csatlakozott francia pilóta és író, számos repülésről szóló könyv és a `Kis herceg` szerzője 1944. július 31-én szállt fel Lockheed Lightning P-38 típusú felderítő repülőgépével Korzika szigetéről. Soha nem tért vissza. Az évek során számtalan elmélet született halálával kapcsolatban: lelőtték, elveszítette az irányítást a gép fölött, még az is felvetődött, hogy öngyilkos lett.

Az első nyom 1998 szeptemberében került elő, amikor halászok egy földközi-tengeri kikötőnél ezüst karláncot találtak hálóik között. A karkötőn Saint-Exupéry és New York-i kiadója neve olvasható. Később a búvárok megtalálták a a repülőgép roncsait, de a pilóta teste nem került elő.

A karkötő felfedezése után Luc Vanrell, búvároktató és tengeri régész közelebbről is meg akarta vizsgálni azt a géproncsot, amelyet évekkel korábban vett észre, és amely mintegy 50 méterre fekszik Saint-Exupéry repülőjétől. A motor sorozatszáma és a németekkel szövetséges cseh Skoda-cég jele alapján megállapította, hogy egy Daimler-Benz V-12-es repülőgépmotorról van szó.

2005-ben, hosszas késlekedés után Vanrell és Lino von Gartzen kiemelték a motort, és Münchenbe vitték, hogy német szakértők megvizsgálhassák. Kiderült, hogy a motort 1941 elején gyártották - a legrégibb gyújtógyertya 1941 márciusából származott. 1943-ban egy Bosch üzemanyag-adagolót szereltek hozzá.

A kutatók megállapították, hogy a motor egy Messerschmidt vadászrepülőgépet hajtott, amely egy Dél-Franciaországban 1942-1944 között állomásozó gyakorlóegység része volt. Pilótája a 22 éves Alexis von Bentheim-Steinfurt herceg volt, akit az amerikaiak 1943 végén lőttek le első és utolsó útján. A történet ezzel akár véget is érhetett volna, de von Gratzen nem volt elégedett. Felkutatta azokat a veteránokat, akik von Bentheim egységében, a Jagdgruppe 200-ban szolgáltak. Több száz régi pilótát felkeresett, legtöbbjük már elmúlt 80 éves, sokan pedig már nem élnek közülük.

2006 júliusában telefonon felhívta Horst Rippertet Wiesbadenben. Miután elmagyarázta, miért is keresi, Rippert azt mondta: "Nem kell tovább keresnie, én lőttem le Saint-Exupery-t." A 86 éves Rippert a háború után sportriporterként dolgozott egy televíziónál. Pár nappal azután hallott először Saint-Exupéry eltűnéséről, hogy Marseilles közelében lelőtt egy francia felségjelet viselő P-38-ast. Meg volt győződve róla, hogy ő lőtte le a francia írót, habár tudását csak a naplójával osztotta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár