2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A bronzkori ember a mocsaras vidékeket is belakta

2009. május 18. 08:56 MTI

Bár a szakemberek mindeddig úgy vélték, hogy a bronzkorban a mocsaras vidéken nem tudtak megtelepedni az emberek, egy fiatalember csontváza, kutyakoponya és cserépedények, amelyeket Hollandia északi részén, Enkhuizen közelében találtak a régészek, azt bizonyítják, hogy a terület 3000 évvel ezelőtt is lakott volt.

A hathektáros területen ez év januárjában egy építkezés kapcsán kezdődtek az ásatások, az 1 millió eurós (287 millió forintos) költséggel elvégzett feltárások május végén fejeződnek be.

Ezek alapján derült ki, hogy i.e. 1000 körül a vizenyős talaj, az elmocsarasodás jelentette a fő problémát a kor emberének, aki a térségben kívánt letelepedni. A bronzkori ember azonban megtalálta a megoldást, a régészek által felfedezett öt egykori ház helyét vízelvezető árok veszi körül. A helyi lakosság állattenyésztéssel és gabonatermesztéssel foglalkozott, de a hal sem hiányzott étrendjéből.



A helyszín érdekessége, hogy a leletekre mindössze 40 centiméter mélységben bukkantak a régészek, annak ellenére, hogy időközben háromezer év telt el. Hollandia más részén a régészeti leletek általában sokkal mélyebben találhatók az árvizeknek köszönhetően, amelyek ott hagyták a hordalékot. Enkhuizen térségében is voltak árvizek, míg a 14. században fel nem épült az első védőgát. Ettől fogva a terület nem került többé víz alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár