2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kell a turistáknak a Sasfészek

2009. május 25. 18:43 MTI

Nem érdekli a turistákat Adolf Hitler üdülője. A Berchtesgaden melletti Obersalzberg csúcsán álló korábbi Sasfészek helyén működő luxushotel kihasználtsága négy évvel a megnyitó után is alig éri el az 53 százalékot - számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

A lap hétfői értesülései szerint az Intercontinental luxusszálló tavaly négymillió eurós veszteséggel zárt, amely a bajor tartományi bank számláját terheli. A bank ennek ellenére nem áll el a projekttől, egyelőre nem látják okát a tulajdonosi struktúra megváltoztatásának - mondta a pénzintézet egyik szóvivője.

A hírhedt Sasfészek 50 millió eurós újjáépítése már a 2005-ös megnyitó idején is heves vitákat váltott ki. A náci rezsimmel összeforrott bajorországi hegyvidéket a Hitler már 1933-as hatalomra jutása előtt is kedvelte, 1925-ben ott jegyezte le a Mein Kampf egyes részeit. A harmincas években aztán valóságos erődöt húztak fel a hegycsúcson.

1945. április 25-én brit csapatok bombázták Obersalzberget, a náci szállásokból mindössze romok maradtak. A festői hely a háború után hosszú évekig az amerikai csapatokat szolgálta üdülőhelyként, majd a tartományi vezetés úgy határozott: ideje eltörölni a kínos náci emlékeket, és luxushotel felállítása mellett döntöttek. A félig állami kézben lévő tartományi bank segítségével megvalósult beruházás után a szálló elsősorban konferenciák helyszíne, a szobaárak 200 és 400 euró között mozognak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár