2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Archív dokumentumokat kapott vissza Ausztria

2009. június 24. 13:48 MTI

A második világháborúban zsákmányolt dokumentumokat adott vissza az orosz külügyminiszter kedden Bécsben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelképesen két iratot nyújtott át osztrák kollégájának, Michael Spindeleggernek. A dokumentumok nagy részét - több tonnányi iratot - már június 10-én Ausztriába szállították. Az osztrák állami archívumban elhelyezett dokumentumokat eredetileg a nácik foglalták le a második világháború alatt, és Berlinbe, majd Sziléziába szállították, ahonnan azután szovjet csapatok Oroszországba vitték azokat.

2007 óta folytak tárgyalások az akták visszaszolgáltatásáról Bécs és Moszkva között. Sokáig nem lehetett tudni, hogy léteznek-e még az iratok, csak az 1990-es években fedezték fel azokat orosz kutatók, miután betekintést nyertek az orosz irattárakba. Hátravan még három "nagy csomag" visszaszállítása - nyilatkozott Stephan Vavrik külügyminisztériumi osztályvezető.

Nyitott kérdés még az Esterházy Magánalapítványból származó, 1945-ben Kismartonból (Eisenstadt) elszállított 1664 könyv és az osztrák nemzeti könyvtárból származó, úgynevezett Pehlevi-papiruszok sorsa. A harmadik "csomagba" izraelita hitközségi iratok tartoznak, ezek visszaadása 2010-ben várható.

Az osztrák kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón Lavrov méltatta a két ország jó politikai és gazdasági kapcsolatait és Ausztria politikai semlegességét. Az orosz diplomácia vezetője előzőleg találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, és felszólalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi konferenciáján. A délután folyamán Heinz Fischer osztrák elnök is fogadja Lavrovot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár