2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új helyszínek a világörökségi listán

2009. július 1. 19:57 MTI

Tizenhárom új helyszín került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára, a Világörökség Bizottság azonban egy eddig védett helyet is törölt a helyszínek sorából.

A kedden este véget ért, több mint egy hetes tanácskozáson felvett helyszínekkel 890-re bővült a világörökség részévé nyilvánított látnivalók száma, Burkina Faso, a Zöldfoki-szigetek és Kirgizisztán első alkalommal került fel a listára.

A 13 új helyszín közül kettő - a holland és német partoknál húzódó Watt-tenger, illetve az olasz Dolomitok - természeti örökség. Felkerült a listára a brüsszeli Stoclet-palota, csakúgy mint a Loropéni erőd romjai Burkina Fasóban. A világörökség részévé nyilvánították a Zöldfoki-szigetek fővárosának Cidade Velha városrészét, és a buddhista templomairól híres Vutaj (Wutai) szent hegyet Kínában.



A végleges listára felkerült az iráni Sustar hidraulikus vízrendszere is, illetve a kirgizisztáni Szulejmán-hegy is, ahogy az ötezer éves Caral Supe (Peru) - az amerikai kontinens legrégebbi városa is. A világörökség része lett a spanyolországi Herkules-torony, a dél-koreai Dzsoszeon-dinasztia királyi sírjai, valamint két svájci városka, Le Chaux-de-Fonds és Le Locle. Megszavazták a walesi Pontcysyllte akvadukt és vízvezeték világörökségi védelmét is.

Az ülésszakon határoztak három, a listára már korábban felvett helyszín bővítéséről is: a szlovákiai Szepesi vár mellé így Lőcse városára is kiterjesztették a világörökségi védelmet. Emellett a fülöp-szigeteki Tubbataha-zátonyt is magába foglaló világörökségi területet csaknem háromszorosára bővítették, és a franciaországi Arc-et-Senans-i sólepárlók mellé a világörökségi helyszín részévé nyilvánították Salin-les-Bains sóbányáit is. A bizottság egy helyszínt levett a világörökségi listáról: a drezdai Elba-völgyet a látképet hamarosan megzavaró négysávos híd miatt törölték.

A sevillai tanácskozáson három helyszín került fel a veszélyeztetett világörökségek listájára: a belize-i korallzátonyok, amelyek a leghosszabbak az északi féltekén, a Los Kaitos nemzeti park Kolumbiában és a Mzeheta történelmi templom Grúziában. Egy helyszínt levettek a veszélyben forgó világörökségek listájáról, ez az azeri főváros, Baku óvárosa.

A döntésnek magyar vonatkozása is volt: a tokaji borvidék és a Belső-Erzsébetváros esetében is 2011 februárjáig kell új jelentést benyújtani a Világörökség Bizottságnak, ám a testület addig is eredményeket vár.

Az új tagok az UNESCO oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Le Chaux-de-Fonds és Le Locle <br /><i>AFP</i>Lőcse <br /><i>Civertan</i>A spanyolországi Herkules-torony <br /><i>AFP</i>Salin-les-Bains sóbányái <br /><i>AFP</i>Caral <br /><i>AFP</i>Az olasz Dolomitok <br /><i>AFP</i>A Loropéni erőd romjai Burkina Fasóban <br /><i>AFP</i>A dél-koreai Dzsoszeon-dinasztia királyi sírjai <br /><i>Wikipedia</i>Az iráni Sustar hidraulikus vízrendszere <br /><i>Wikipedia</i>A brüsszeli Stoclet-palota <br /><i>AFP</i>A kirgizisztáni Szulejmán-hegy <br /><i>Wikipedia</i>A Watt-tengerA walesi Pontcysyllte akvadukt és vízvezeték <br /><i>Wikipedia</i>A Vutaj szent hegy <br /><i>AFP</i>Az Elba-völgy <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár