2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konyhai hulladékba dobták a halott gyerekeket

2009. július 6. 15:05 MTI

Az ókori vietnamiak nemigen bánkódtak a kisgyermekek halála miatt - derült ki annak az ausztrál régészeti expedíciónak köszönhetően, amely az ország déli részén egy három-négyezer éves települést tárt fel.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem régészeti expedíciója Peter Bellwood professzorral az élen An Szon nevű települést tárta fel, ahol a leletek tanúsága szerint igen magas volt a gyermekhalandóság. A kisgyermekek halála nem rázott meg senkit, legalábbis erre utal, hogy az apróságoknak nemhogy nem adtak semmit útravalóul a túlvilági életre, de földi maradványaikra sokszor konyhai hulladék "társaságában" bukkantak az archeológusok.

"Az újszülöttek sírmelléklet nélküli eltemetéséből a magas gyermekhalandóságra következtetünk, s arra, hogy a szülők nem voltak hajlandóak érzelmeket áldozni olyasvalakire, aki lehet, hogy hamarosan távozik az élők sorából" - magyarázta Peter Bellwood professzor.

Egy bizonyos életkor után, feltételezések szerint a gyerek ötödik életéve után fordulat állt be a szülők érzelmeiben. "Egy tizenkét éves gyermeket már jó minőségű kerámiaedényekkel és kőeszközökkel helyeztek a sírba, ami azt jelentette, hogy mind a szülők, mind a közösség meggyászolta a halálát" - mutatott rá magyarázta Peter Bellwood.

Az expedíció felfedezései szerint An Szonban éltek Dél-Vietnam legkorábbi rizstermesztői. A település lakossága egyébként igen változatos koszton élt - fogyasztottak szarvasmarhát, sertést, nem nélkülözték az őzhúst, ahogy a krokodilt, vagy a kagylót sem. A helyszínen rengeteg kőbaltát, valamint kerámiát találtak a legváltozatosabb kivitelezésben: akadt egészen egyszerű főzőedény, ahogy gazdagon díszített példányok is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár