2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az emlékezés Németország történelmi kötelessége

2009. július 21. 07:37 MTI

A holokauszt bűncselekményeire való emlékezést, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság melletti kiállást Németország alapvető kötelességének nevezte Angela Merkel német kancellár, aki a Hitler ellen 65 évvel ezelőtt elkövetett merénylet évfordulóján, hétfőn este mondott ünnepi beszédet Berlinben.

Az évfordulót - 1944. július 20-án követték el a sikertelen merényletet - Németországban több éve összekapcsolták a Bundeswehr újoncainak avatásával, annak jelképeként, hogy ők azok, akiknek a Hitler elleni merénylet végrehajtóinak példáját követve bátorságukkal példát kell mutatniuk és esküt kell tenniük Németország szabadságának védelmére.

A merénylet fő szervezőjére, illetve irányítójára, gróf Claus Schenk von Stauffenberg ezredesre és a több összeesküvő katonatársára való évfordulós megemlékezést - szintén egyfajta jelképként - immár második évben tartották a Merkel szavai szerint a nemzetet egyesítő német parlament, a Reichstag épülete előtt. Jelképes és a német társadalom összefogását számító gesztus volt az is, hogy a tavalyi ünnepi beszédet az egykori szociáldemokrata kancellár, Helmut Schmidt, a mostanit pedig a konzervatív Angela Merkel tartotta.

A kancellár méltatta a Hitlerrel szembeszálló katonatisztek bátorságát, Stauffenberg ezredest és a többieket példaképként állította nem csupán a Bundeswehr-újoncok, hanem az egész társadalom elé. Az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság melletti kiállást a kancellár minden német állampolgár alapvető kötelességének nevezte.

Stauffenberg 1944. július 20-án Hitler rastenburgi főhadiszállásán helyezte el a robbanószerkezetet, de a náci vezér csodával határos módon - csak kisebb karcolásokat szenvedve - túlélte a merényletet. A Hitler-ellenes német katonatiszti összeesküvés ezzel megbukott: szinte azonnal leleplezték az összeeskövőket, a résztvevőket elfogták, az ezredest három társával együtt a Wehrmacht főparancsnokság udvarán még aznap este kivégezték. 1945 tavaszáig még további 170 személyt végeztek ki a merénylettel kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár