2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaadták a négyszáz éves törvénykönyveket

2009. október 6. 18:41 MTI

Csaknem 65 év után kerül vissza Németországba az a két, egyenként négyszáz éves törvénykönyv, amelyet a második világháború utolsó éveiben egy amerikai katona vitt magával hazájába.

Robert Thomas egykori katona ünnepélyes keretek között adta át Klaus Scharioth német nagykövetnek a könyveket kedden Kaliforniában. Greg Bradsher amerikai régész szerint a latinul és németül írt könyvek valószínűleg azokba a könyvtárakba kerülnek vissza, ahonnan a németek a háborús időszakban elhozták őket, hogy megmentsék a harcok pusztításától.

Thomas egy Ransbachhoz közeli sóbányában talált rá az értékes leletekre közel kétmillió egyéb könyv és kétszázezer kosztüm társaságában. Ez utóbbiakat a Berlini Állami Operaházból mentették ki. A latin jogi könyv várhatóan a paderborni Akadémiai Könyvtárba, a német nyelvű pedig valószínűleg a külügyminisztériumba kerül, de végleges döntés még nem született.

A könyvek a háború ideje alatt nagy veszélyeknek voltak kitéve. Legalább 15 millió könyv tűnt el a brit és amerikai bombázások során. Bradsher szerint akkoriban egész könyvtárakat bombáztak le. Az értékeket gyakran kolostorokban, kastélyokban és egyéb erődítményekben rejtették el. A szövetségesek 1944-es normandiai partraszállása után a németek bányákban, elsősorban sóbányákban halmozták fel a könyveket, mivel a só nedvszívó képessége nagyobb védelmet nyújtott az érzékeny papírnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár