2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kísérletezett Mengele Brazíliában

2009. december 1. 12:31 National Geographic News

Mégsem Mengele érdeme, hogy egy brazíliai kisvárosban nagyon magas az ikerszülések aránya - derült ki a National Geographic legújabb filmjéből, amelyben cáfolták a nézetet, miszerint az orvos a második világháború után Latin-Amerikában tökéletesítette volna korábbi kutatási eredményeit.

Az idei év egyik szenzációja volt, amikor Jorge Camaras argentin történész azzal sokkolta a közvéleményt, hogy Mengele az 1960-as években Cândido Godóiban folytatta híres, még a haláltáborokban megkezdett ikerkísérleteit, és utazó orvosként hormoninjekciókkal kezelte a terhes nőket. Feltételezéseit arra alapozta, hogy egy alig 7000 lakosú városkában minden más településnél magasabb az ikerszülések aránya. Camaras mindezt a helyiekkel készített interjúkkal is alátámasztotta, amelyekben az interjúalanyok minden alkalommal sikeresen azonosították az orvos fényképét. A történet azért is tűnt hihetőnek, mert Mengele 1949 és 1979 között valóban Latin-Amerikában élt.



Lavinia Schuler-Faccini, az Universidade Federal do Rio Grande do Sul genetikusa szerint a helyieket nagyon felzaklatta a feltételezés, így felkérték az egyetemet, hogy derítsék ki, miért lehet ilyen magas a helyi ikerszülések aránya. A brazil kormányzat által is támogatott kutatásokat a múlt vasárnap a National Geographic legújabb, Explorer: Nazi Mystery - Twins From Brazil című filmjében ismertették.

Bár a vizsgálatok tudományos részleteit független szakértők egyelőre nem látták, azt már tudni lehet, hogy a kutatók az anyakönyvi adatokból kiindulva kezdték meg a vizsgálódásokat. Ezekeből kiderült: az ikerszülések aránya 1927 óta magas a településen, azaz nem volt szükség Mengelére ennek eléréséhez. Emellett az 1960-as években, amikor az orvos kísérleteire állítólag sor került, semmivel nem volt több ikerszülés, mint korábban.

A ma is gyakori ikerszülések pedig biztosan nem a Halál angyalának köszönhetők - derült ki a filmből. Ezt támasztja alá Gary Steinman, a Long Island Jewish Medical Center ikerkutatója is, aki szerint ha Mengele a korban ismert drogokkal serkentette volna az ikerszülést, az maximum egy nemzedéket befolyásolt volna. Akkoriban ugyanis a több nemzedékre kiterjedő módosításokhoz szükséges genetikai manipulációkhoz szükséges technológiát még nem ismerték.



A születési anyakönyvekből egyben fény derült az ikerszülések lehetséges okára is: a jelenség csupán az elszigetelt közösségek belterjes génállományának sajátosságára vezethető vissza. Emellett a belházasodás nagy aránya, és az ikerszületések hiánya minden második generációban szintén egy genetikai meghatározottságra, recesszív jellegre utal. A kék szem és a szőke haj pedig a várost alapító német telepesek hozadéka lehet.

Más kutatók szerint azonban a kérdés nem ilyen egyszerű, és a hasonló esetekben jelentős szerepe lehet a környezeti tényezőknek is.

Camarasát azonban továbbra sem sikerült meggyőzni: szerinte a most bemutatott teória is csak egy elmélet a sok közül, és Mengelének biztosan köze lehet az ikrek döbbenetesen magas arányához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár