2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tőzegláp asszonya visszakapta arcát

2010. február 10. 09:51 MTI

A kétezer évvel ezelőtt élt asszony, akinek földi maradványaira a Jütland-félsziget északkeleti részén egy tőzegmocsárban bukkantak, visszanyerte arcát.

A "tőzegmocsár asszonyát" 1886-ban lelték meg, viszonylag jó állapotban fennmaradt földi maradványai azóta a randersi kulturális és történeti múzeum gyűjteményében láthatók. Bjorn Skaarup szobrász és Niels Lynnerup igazságügyi orvosszakértő most rekonstruálta az asszony arcát.

A koponya műanyag másolatának segítségével, és ismerve az elhunyt nemét és korát, a páros képes volt meglehetősen nagy pontossággal rekonstruálni egy halott arcvonásait, beleértve az orr és a száj méretét. Munkájuk során Mihail Geraszimov orosz antropológus által kifejlesztett módszert alkalmazzák: először az izmokat és az ínakat "növesztik újra" agyagból, majd a bőrt, s ezután formázzák meg az arcvonásokat.

Az asszony koponyája darabokra tört, a szakértők véleménye szerint a nőt a pogány isteneknek áldozták fel. Az áldozat nem volt az a kimondott szépség, de kifejezetten rútnak sem volt mondható. "Egy teljesen átlagos kinézetű asszony volt" - vélekedett Niels Lynnerup, hozzátéve, hogy arcvonásait körülbelül 70 százalékos pontossággal sikerült rekonstruálni.

"Nincs semmilyen lehetőség arra, hogy százszázalékos pontossággal, fényképszerűen keltsük életre valakinek az arcát. Minta nélkül ugyanis lehetetlen megállapítani, hogy pontosan milyenek voltak az elhunyt fülei, vagy a haja, szemöldöke. Nem tudható azt sem, hogy milyen volt a szeme színe, vagy a ráncai. Abban azért biztosak vagyunk, hogy ha valaki, aki találkozott egykoron az asszonnyal, életre kelne, felismerné arcát a rekonstrukció alapján" - hangsúlyozta Niels Lynnerup.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár