2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csillagdák és obszervatóriumok

2010. február 15. 11:16 MTI

Magyar csillagászati épületek címmel nyílik kiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában.

"2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve volt, ennek kapcsán kívánjuk bemutatni száznál több felvétel tükrében, hogy milyen magyarországi csillagvizsgálók épültek" - mondta Szász Mária építész, a tárlat szervezője. Ismertetése szerint a kiállítás anyagát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két frissen diplomázott építészével - Francsics Lászlóval és Bisztrai Júliával állították össze. A fiatal szakemberek helyszíni fotózásokat végeztek, régi anyagokat gyűjtöttek, a szakmai felügyeletet pedig a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) vállalta fel.

A hazai több évszázados csillagászati tevékenységnek a tudományos eredmények mellett "építészeti lenyomata" is van. A csillagászati épületek nem csupán funkciójukat tekintve érdekesek, hanem megjelenésük, formaképzésük és helyszínük is különleges. Építészeti szempontból igazi ritkaságnak számítanak - hangoztatta.

A bemutatott épületek különböző évszázadokból és az ország legkülönfélébb földrajzi helyeiről származnak. Mivel a megfelelő kilátás, a tiszta égbolt meghatározó követelmény volt, ezért a csillagvizsgálók telepítése is ehhez igazodott. Van távcső Gyulán a víztorony tetején, az egri líceum tornyában, az ország legmagasabb hegységében és még többemeletes panelház tetején is. Ám a csillagászat épületei nem merülnek ki csupán a távcsöves megfigyeléseknek helyet adó jellegzetesen kupolás obszervatóriumokban. Ide tartozik a Budapesti Planetárium, az igazi kuriózumnak számító szombathelyi műholdmegfigyelő állomás, és építészeti szempontból az egyik legjelentősebb az MTA piszkés-tetői megfigyelőállomásának főépülete.

Szász Mária kiemelte, hogy a tárlat anyagában még a magán-csillagvizsgálók is szerepelnek, de helyet kapott a lebontott Pécsi Planetárium is. "Bemutatjuk az építkezésről készült képeket, ahogy a bontásáról is. Megpróbáltuk felvillantani, hogy a csillagászati épületek hogy néznek ki Magyarországon. Közöttük vannak építészetileg igényes, nagyon szép épületek. Építész számára különleges témát jelent" - hangsúlyozta Szász Mária.

A kiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában. (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) február 19-ig látogatható. Hétfőn derült idő esetén távcsöves bemutatót tart az MCSE a megnyitó résztvevői számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár