2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vízvezetékek, közfürdők és mosodák

2010. március 25. 11:58

2010. május 2-án Öntsünk tiszta vizet a pohárba - A római aquaeductus címmel Anderkó Krisztián tart előadást Aquincumban, és mutatja be a víz ókori útjait.

„A rómaiaknak viszont az volt a legfőbb gondjuk, amire a görögök csak kevés súlyt fektettek: utakat építsenek, bevezessék a vizet… A vízvezetékek meg annyi vizet szállítanak a városba, hogy a városon keresztül és lent a csatornákban valóságos folyók áramlanak, majd minden ház közelében van bővizű tartály, szökőkút és vízcsap.” Strabón: Geographica V,3,8.

„Ezek a rómaiak mennyire elcsúfítják a tájat építményeikkel!” fakadt ki egyszer Asterix és Obelix a híres francia képregény-sorozat két hőse egy római vízvezeték építési munkálatait látván. Pedig ezek a ma is számtalan helyen látható, lenyűgöző méretű, időtálló konstrukciók még ma is ámulatba ejtik a szemlélődőket.

Nem a rómaiak voltak az elsők, akik csatornákat és vízvezetékeket építettek, de a csak rájuk jellemző technikai megoldások és a hozzájuk kapcsolódó jogi szabályozás miatt, a vízellátást és a csatornázást, az ő esetükben már-már a maihoz hasonló közműhálózatként értelmezhetjük. Az előadás során a résztvevők végigkövetik a víz útját a forrástól a felhasználás helyéig, a közfürdőig, a mosodáig, illetve a római lakosok poharáig; emellett betekintést nyerhetnek a költségvetésbe, a tervezésbe, a kivitelezésbe, és a vízdíjra is kiterjedő törvénykezésbe.

A téma előadója: Anderkó Krisztián régész.

Az előadás helyszíne és időpontja: BTM Aquincumi Múzeuma, III. Szentendrei út 135., 2010. május 2., vasárnap 11.00

Megközelíthető: 34, 106, 134 buszokkal vagy a szentendrei/békásmegyeri HÉV-vel (Aquincum és Kaszásdűlő megállók között félúton)

Jegyár, mely tartalmazza a múzeumlátogatás és az előadás díját is: Felnőtt: 850,- Ft, Diák/nyugdíjas: 450,- Ft, Családi: 1.700,- Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár