2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vándorkiállítás Széchenyi közlekedési vívmányaiból

2010. május 25. 09:46 MTI

Korhű dokumentumok, illusztrációk, képek mutatják be gróf Széchenyi István életét és munkásságát egy közlekedési szakemberek által összeállított vándorkiállításon, amely a tervek szerint középiskolákba és egyetemekre is eljut majd.

A szervezők közlése szerint a kiállítás anyagát a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ szakértői állították össze. Az ötlet a KKK hidakkal foglalkozó osztályának egy közelmúltbeli rendezvényén merült fel, amelyet Széchenyi halálának 150. évfordulójára emlékezve tartotta. A 6. Hídműhely Szimpózium húsz előadásból álló programja a legnagyobb magyar közlekedésügyről megfogalmazott gondolatai köré szerveződött.

A kétnapos rendezvény több helyszínen zajlott. A közlekedés 150 évvel ezelőtti helyzetéről és a közúti közlekedés aktuális kérdéseiről a Magyar Tudományos Akadémián megtartott előadásokon volt szó. A folyamszabályozás fontosságáról, valamint a hajózás megteremtéséről és mai helyzetéről szóló előadásokat stílszerűen a Duna vizén, a Zsófia főhercegné nevű hajón hallgathatták meg a résztvevők. Végül a hazai vasúti közlekedés fejlődésének érdekességeiről, valamint a vasúti közlekedés jövőjének lehetőségeiről a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban és a Vasúttörténeti Parkban értesülhettek a szakemberek.

Az előadásokon szó esett a gróf életének néhány érdekességéről is, többek között arról, hogy Széchenyiben egy családi tragédia kapcsán vetődött fel a Lánchíd megépítésének gondolata. "…. A gróf 1820. december 29-én édesapja temetésére sietve nem tudott átkelni a Dunán. Egy hét múlva kijelentette, hogy egy évi jövedelmét lenne hajlandó áldozni egy Buda és Pest közt építendő állóhídra" - idézi a közlemény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár