2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hiánypótló könyv a magyar filatélia történetéről

2010. június 28. 13:46

Bélyeget ugyan rengetegen gyűjtöttek, gyűjtenek, de a katalógusokon, és kifejezetten a profi filatelisták számára hasznosítható szakirodalmon túl a legtöbb, a bélyeg iránt csak hobbiból érdeklődő ember számára nem volt igazi olvasnivaló. Ezt próbálja orvosolni egy, az elmúlt hetekben üzletekbe került és valóban hiánypótló műnek nevezhető könyv.

A Bélyegmúzeum két munkatársa A magyar bélyegek története című könyv megírásával a tudományos ismeretterjesztés legjobb hagyományait idézi. A szerzőknek külön öröm, hogy a történész szakma figyelme is munkájuk felé fordult, elismerve, hogy a filatélia számos nézőpontból gazdagíthatja, árnyalhatja históriánkat, akár mint eredeti forrás, akár mint a történeti tudat tükröződését hordozó közeg.

Június 15-én a Magyar Történelmi Társulat és a könyv rendkívül gazdag illusztrációs anyagát adó Bélyegmúzeum invitálta A magyar bélyegek története bemutatójára az érdeklődőket. Katona Csaba, a Magyar Történelmi Társulat titkára éppúgy tudott személyes vonatkozásokat említeni a bélyegekkel kapcsolatban, mint az elkészült művet méltató B. Szabó János történész-művészettörténész, vagy a mű létrejöttében fontos szerepet játszó Magyar Posta Zrt. elnöke, dr. Csáki György és a Kossuth Kiadót képviselő Szuba Jolanta kiadási igazgató.

A filatelisták részéről Visnyovszki Gábor, a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság elnöke kifejtette: páratlan jelentőségű, a legszélesebb rétegekhez szóló olvasmánnyal ajándékozta meg a szerzőpáros, Nikodém Gabriella igazgató és Szabó Jenő muzeológus a bélyeg iránt bármilyen szinten érdeklődő közönséget. Közérthető nyelven, mégis tudományos szakszerűséggel összeállított körképet kaphat az olvasó a magyar bélyeg születésének előzményeiről, körülményeiről, a gyűjtés lehetőségeiről, a hazai gyűjtők történetéről, a bélyegtervezés és -gyártás titkairól, de megismerhetik belőle a leghíresebb magyar ritkaságokat is. Természetesen a budapesti Bélyegmúzeum, mint e kategóriában a világ legnagyobb és legteljesebb gyűjteményét őrző és bemutató intézmény, ugyancsak kapott egy fejezetet.

A bemutatót Szabó Jenő vetítettképes előadása zárta az életükben magyar bélyegre került személyekről – mint egy érdekes lehetőséget prezentálva a sokrétű kutatásra, amivel a filatélia várja a történet- és más társadalomtudományok képviselőit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár