2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a búr háború áldozatai

2010. június 30. 10:43 The Daily Telegraph

Stílusosan a focivébé idejére időzítették az Ancestry családkutató oldal újabb bővítését: a legújabb adatbázis frissítésben a búr háborúban résztvevő brit katonák adatlapjait tették mindenki számára elérhetővé. Ebből kiderül: három év során 86 ember halt meg villámcsapások miatt.

A viktoriánus kor végét fémjelező konfliktusban 86 ember halt vagy sebesült meg életveszélyesen villámcsapás következtében - sokkolta olvasóit az Ancestry legújabb bővítése kapcsán felkapott részlettel a The Daily Telegraph. Az Ancestry.co.uk címen bemutatott adatlapokból azt is megtudhatjuk, hogy volt olyan eset, amikor egyszerre két emberbe csapott bele a mennykő.

A neten is elérhető adatok azonban persze jóval szélesebb kört mutatnak be: 55 ezer, az 1899 és 1902 közötti konfliktusban elhunyt, megsebesült, elfogott stb. katona adatlapja között tallózhatunk, akik közül 22 ezren életüket vesztették. A legveszélyesebbek a betegségek voltak: vérhasban, tífuszban és elfertőződött sebesülések miatt legalább 12 ezer katona vesztette életét. Persze vannak különlegességek is: az egyik katonát egy krokodil falta fel az Uszutu folyónál.

A katonák egyébként adatbázisa azért is lényeges, mert ezek a személyek eddig hiányoztak az 1901-es cenzusokról: a népszámlálások idején ugyanis ők épp a világ másik felén küzdöttek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár