2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Továbbra is veszélyben van a khmer-örökség

2010. augusztus 10. 12:20 The Guardian

Bronzszobor, ékszer, Buddha-fej és egy Siva istennel összefüggésbe hozható fallikus szimbólum is megtalálható azon a negyvenhat tételből álló, a letűnt Khmer Birodalom veszélyeztetett műkincseit felsoroló listán (Red List of Cambodian Antiquities at Risk), amelyet a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) tett közzé az interneten.

A kambodzsai kormány által hozott intézkedések ellenére továbbra is folyik a kétezer éves khmer-kultúra pusztulása és az értékes műtárgyak illegális adásvétele. Jelenleg csak a főbb Angkor-templomok – Angkorvat, Bayon, Baphuon, Preah Khan és Ta-Prohm – közvetlen környéke, mintegy 230 négyzetkilométer áll védelem alatt, amelyet az UNESCO 1992-ben nyilvánított világörökségi helyszínné, de az esőerdőkben megbúvó angkori kincsek által felölelt terület ennél jóval nagyobb kiterjedésű.

A műemlékek folyamatos eltűnése továbbra is fejfájást okoz Kambodzsának, s az ellene tett eddigi kezdeményezések nem hozták meg a várt eredményt. „Kambodzsa prehistorikus története jórészt feltáratlan és eddig még nem került megírásra” – írja az ICOM. „A történelmi helyszínek pusztulása megfosztja a világot attól, hogy megértsük a Khmer-civilizáció fejlődéstörténetét” – folytatódik a közlemény.

A helyiek nincsenek tudatában a kincsek értékével, s azt sem tudják, hogy a műtárgyak kereskedelmére tilalom van érvényben – 2009-ben például csak két esetet jelentettek az Interpolnak. A mostani lopások körüli hírverések azonban a nyomába sem érhetnek annak, amely 1999-ben a kelet-angkori Banteay Chmar templom elleni rajtaütés során történt: akkor egy ötven méteres síkdomborművet loptak el, majd rejtettek el a tolvajok a thaiföldi dzsungelben, de később szerencsére visszakerült a darab az eredeti helyére.

Az ICOM listája elsősorban a gyűjtőket, a múzeumokat, a vámosokat és műtárgyakkal kereskedőket veszi célpontba, de egyúttal a nyilvánosságot is szeretnék értesíteni a kezdeményezésről.

Az ICOM közleménye

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár