2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egykori amerikai hadifoglyoktól kért bocsánatot a japán külügyminiszter

2010. szeptember 14. 11:39 MTI

A japán külügyminiszter bocsánatot kért a második világháborús amerikai hadifoglyoktól: Okada Kacuja beismerte, hogy a rabok embertelen bánásmódban részesültek.

Hat volt hadifogoly, rokonaik és két, már korábban elhunyt egykori fogvatartott lánya alkották az első olyan amerikai csoportot, amely a kormány meghívására Japánba látogatott. Az ország vezetői korábban már más országok sértettjeit is vendégül látták.

"A második világháború alatt a japán hadsereg fogságába kerültek, és embertelenül bántak önökkel. A japán kormány és a külügyminisztérium nevében szívem mélyéből bocsánatukat kérem az elszenvedett kegyetlenségekért" - mondta Okada. Az egykori hadifoglyok megköszönték a külügyminiszter szavait, de a hatóságoktól egy írásos beismerő nyilatkozatot is kértek.

"Ma végre igazságot szolgáltattak nekünk, amiért annyit harcoltunk éveken át" - mondta a hadifoglyok vezetője, a 90 éves Lester Tenney. A férfi 1942-ben túlélte a bataani halálmenetet, amelynek során 78 ezer amerikai és filippínó foglyot erőltetett menetben hajtottak 97 kilométeren át. Az őrök kegyetlenkedései és a gyilkosságok mindennaposak voltak az úton.

Tenney szerint a japánok semmit sem tudnak arról, ami történt, és a kormány nyilatkozata segítene megismertetni a néppel történelmük egyik tragikus szakaszát. Az egykori hadifogoly elmondta, hogy társaival együtt továbbra is várja a Mitsui, a Mitsubishi, a Nippon Acél és a Kawasaki bocsánatkérését. Ezek a gyárak a háború alatt kényszermunkát alkalmaztak, és gyakran brutális körülmények között dolgoztatták a rabokat.

A háborúban részt vevő japán cégeket a megszálló amerikai hadsereg parancsára 1945 után bezárták. Ezek utódvállalatai ma is hasonló nevet viselnek, de más jogi személyekként működnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár