2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éjszaka is látogathatók Caracalla thermái

2010. szeptember 24. 11:08 The Guardian

Ma már csak néhány szerencsésnek adatik meg, hogy lássa a római Caracalla thermáit, amely a 3. században egyszerre másfélezer embert tudott fogadni, s még kevesebben vannak azok, akik az éjszaka fényeiben is megcsodálhatják a pompás épületegyüttes romjait.

A probléma sokáig az volt, hogy kevés helyszín tartott nyitva éjszaka, idén ősztől azonban ezen a téren is változások várhatók az Örök Városban. Caracalla thermáiban régebben éjszakánként operaelőadásokat tartottak, mostantól viszont a tervek szerint a késői órákban idegenvezetést is készülnek tartani, angol és olasz nyelven, minden szombaton, egészen október végéig.

A fürdő eredetileg tizenegy hektáron helyezkedett el, a falak több emelet magasak voltak, a boltozatos mennyezetet pedig annyira elegánsnak tartották, hogy a kivitelezők a New York-i Penn Stationt is ennek mintájára díszítették. A fürdőhöz egy frigidarium (hideg vizes), egy tepidarium (meleg vizes), egy caldarium (forró vizes fürdő), egy versenypálya méretű úszómedence, egy súlyemelésre, ökölvívásra, illetve birkózásra használt tornaterem, illetve egy görög és latin szövegeket tartalmazó helyiség is tartozott.

Itt véget is érnek a többi fürdővel való hasonlóságok, ugyanis a Caracalla császárról elnevezett építmény számtalan mozaikot, freskót, több száz szobrot és az ókori Róma néhány kiváló műkincsét is rejtette – ezek közül az egyik leghíresebb a monumentális Farnese-bika szobor, amelyet a 2. században egyetlen márványdarabból faragtak ki. A szoborcsoport ma már a nápolyi régészeti múzeumban látható, s csupán néhány, delfint és más tengeri élőlényt ábrázoló mozaik emlékeztet a fürdő művészi gazdagságára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár