2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angolszászok fejezték be Silbury Hill építését

2010. november 26. 11:22 BBC News

Mégsem a prehistorikus időkben nyerte el végső formáját Silbury Hill, amelynek befejezése csak a középkorban történt meg - állítja egy új könyv.

Egy új kutatás bebizonyította, hogy Silbury Hill építését nem a kőkorszakban, hanem az angolszász korban fejezték be. Az Avebury mellett, Wiltshire-ben található képződmény Európa legnagyobb mesterséges dombjának számít.

Jim Leary, a Silbury Hill története című könyv írója szerint a legújabb régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy a domb védelmi funkciót töltött be Anglia angolszász korának végén. „A töltés neolitikus kori és az angolszász korszakból származó anyagokat tartalmaz, míg a domb tetejét a középkorban alakították ki, 1000 körül” – mondta el Leary.

A legutóbbi ásatások során egy oszlop helyére bukkantak, amely egy angolszász kori fakerítés létezéséről árulkodik, míg belül egy kisebb erőd lehetett. Leary szerint az angolszászok a viking betörésektől akarták megvédeni ily módon magukat. A portyázó hadak dolgát nagyban megkönnyítette a domb mellett húzódó római kori út, amely az ellenség felvonulását segítette elő.

Az új elméletet ecsetelő könyv a domb legújabb kori kutatásainak eredményeit összegzi, és többek között kitér Richard Atkinson 1968-1970-ben végzett ásatásaira is. Lear elárulta, hogy az alagútban talált régészeti leletek azt mutatják, hogy a dombot nem három, hanem tizenöt lépcsőben hordta össze három generáció, i.e. 2400 és 2300 között.

Leary szerint az építőket nem foglalkoztatta különösebben a domb alakja, őket csak az érdekelte, hogy az építmény végül megfeleljen a rituális céloknak. „Az aktuális munkafolyamat sokkal fontosabb volt, mint az építkezés egésze. Az emberek nem tudhatták, hogy mekkora építmény kerül ki a kezük alól” – így Leary.

Az Atkinson-alagút újraásása részben a domb helyreállítása érdekében történt. A 2007-2008-as ásatások után egy kis része beomlott, de a régészek újra lezárták, hogy az építményt a következő generációk számára is épségben megőrizzék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár