2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a világ legnagyobb holokauszt-emlékanyagát

2011. január 27. 11:20 MTI

Az izraeli Jad Vasem Intézet és a Google együttműködésével interaktív formában az interneten is kereshetővé tették a holokauszttal kapcsolatos több tízezernyi fényképet és egyéb dokumentumot.

A kezdeményezés első lépéseként 130 ezer fénykép közvetlenül kereshető a Google oldalán, így a korábbinál sokkal könnyebben, egyszerű kulcsszavakkal kutathatók a vészkorszakból fennmaradt dokumentumok. A közösségi portálokhoz hasonló felülettel az olvasók maguk is segíthetik az archívum fejlesztését: a fényképeken látható családtagokról, barátokról közölhetnek információkat, vagy akár saját történeteikkel egészíthetik ki a képekhez tartozó leírásokat.

Avner Salev, az intézet elnöke szerint ez az interaktív felület nagyszerű lehetőség az elkövetkező generációknak arra, hogy őseik után kutassanak. És ez sokkal fontosabb annál, minthogy aggódjunk azon, hogy a bejegyzések között akár antiszemita hozzászólások is megjelenhetnek - magyarázta Salev.

Az adatbázis digitalizálásának előkészítése három évvel ezelőtt indult a Google izraeli részlegének kezdeményezésére. A keresőmotorjáról is ismert informatikai óriás a helyi alkalmazottaitól azt kérte, hogy munkaidejük 20 százalékát olyan feladatra fordítsák, amelyet ők maguk is fontosnak tartanak. A Google kép- és szövegfelismerési technológiáját használva sikerült a digitalizált dokumentumokat kereshető adatbázisba rendezni. A Jad Vasem ezután a túlélőktől származó, az intézet gyűjteményében található beszámolókat is digitalizálni szeretné.

A fotókat a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjához, január 27-hez igazítva tették elérhetővé. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg az auschwitz-birkenaui haláltábort.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár