2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy londoni püspök élete

2011. február 9. 12:23 The Daily Telegraph

Különös legendák lengik körül Szent Erkenwaldot, London 7. században élt püspökét, akinek sírhelye fontos zarándokhely volt a középkor folyamán.

Amikor Aragóniai Katalin Londonba érkezett, két nappal az Artúr herceggel kötött házassága előtt még ellátogatott a Szent Pál székesegyházba, ahol Szent Erkenwaldnak mutatott be áldozatot – derült ki Giles Tremlett VIII. Henrik későbbi feleségéről szóló könyvében.

A menyegzőre 1501. november 14-én, Szent Pál ünnepén került sor, azon a napon, amikor a szent ereklyéit áthelyezték a székesegyház kápolnájába. Az Erkenwaldnak és testvérének, Ethelburgának épített szentély a kápolnában maradt, erről azonban – a Chirstopher Wren-féle átépítés miatt – csak kevesen tudnak.

Erkenwaldot a canterbury érsek, Theodore nevezte ki 676-ban London püspökévé, aki Szent Pálhoz hasonlóan szintén a törökországi Tarzuszban látta meg a napvilágot. Testvére, Ethelburga egy szerzeteseknek és apácáknak fenntartott kolostort irányított Essex megyében, Barkingban. Ennek ugyan csak a romjai maradtak fenn, de 1954-ben Erkenwald, huszonöt évvel később pedig Ethelburg emlékére építettek templomot a hívek. A Mindenszentek Napja Barking városi temploma Ethelburg előtt tiszteleg, de a félreértések elkerülése végett ma már más névvel illetik. A kriptákban angolszász kori falak állnak, míg a padlót római mozaik díszíti.

Erkenwald püspök szentélye a Szent Pál székesegyház egyik építészeti csodája. A legenda szerint a katedrális papsága megszerezte a Barkingban elhunyt szent holttestét, majd a városból hazatérve csodával határos módon sikerült megzabolázni az útjukat elálló Lea folyót. Az 1666-os nagy londoni tűzvész előtt a Szent Pál székesegyház 150 méter magas volt, míg a templomhajó 175 méter hosszan nyújtózott.

A 14. századi, St. Erkenwald című vers igen érdekes esetet mesél el: amikor Erkenwald London érseke volt, a katedrális építése során találtak egy szarkofágot, benne egy még bomlásnak nem indult holttesttel. A férfi feléledt, majd a püspök kérésére elmesélte, hogy korábban bíró volt, a pogány kori Angliában, Belinus király idejében élt. A szent ekkor könnyeivel megáldotta a férfit, mire a bíró lelke felszállt a mennybe, teste pedig szétporladt. Ami a püspököt illeti, szentélye fontos zarándokhellyé vált, de azt végül Aragóniai Katalin második férje, VIII. Henrik parancsára lerombolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár